ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Έρχεται διήμερος καύσωνας – Που θα ”χτυπήσει” 40αρια ο υδράργυρος

Κύμα καύσωνα από την Αφρική αναμένεται να «χτυπήσει» την Ελλάδα την Κυριακή και τη Δευτέρα με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος, μέχρι και αύριο Παρασκευή θα σημειωθούν ήπιες θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό πως το μεσημέρι της Παρασκευής, η μέγιστη θερμοκρασία ακόμη και στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας δεν θα ξεπεράσει τους 36°C κατά μέσο όρο.

Μεταβατικό το Σάββατο

Το Σάββατο, καθώς οι θερμές αέριες μάζες σταδιακά θα πλησιάζουν από τις περιοχές της βόρειας Αφρικής, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο.

Έτσι, ο υδράργυρος σε τμήματα της Θεσσαλίας (ή και της κεντρικής Μακεδονίας), πιθανότατα της ανατολικής Στερεάς ή και της ανατολικής Πελοποννήσου θα αγγίξει τους 37 με 38°C.

Στην Αθήνα, το μεσημέρι του Σαββάτου τα θερμόμετρα θα καταγράψουν πιθανότατα 37°C ως μέγιστη τιμή. Το Σάββατο, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, θα είναι μεταβατική πριν τον καύσωνα που θα έρθει.

Αφόρητη ζέστη την Κυριακή

Τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι δύο δύσκολες μέρες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα εκτοξεύσουν τον υδράργυρο στα επίπεδα των 40°C και πιθανότατα σε τοπικό επίπεδο ακόμη και στους 41°C.

Η ζέστη θα είναι πολύ αισθητή κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα (παρ’ όλο που και στην κεντρική Μακεδονία ίσως καταγραφούν 39°C -40°C) διότι σε αυτές τις περιοχές θα επικρατήσουν οι πιο αυξημένες τιμές της θερμοκρασίας.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και πιθανότατα και σε περιοχές της ανατολικής, νότιας και δυτικής Πελοποννήσου θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές 39°C-40°C και τοπικά ακόμη και 41°C. Η πιθανότητα να σημειωθούν σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 42°C είναι περιορισμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται.

Επίσης, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, όχι όμως σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις, παρ’ όλα αυτά όμως θα προκληθεί μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αθήνα

Παρασκευή: 34-35°C
Σάββατο: 36-37°C
Κυριακή: 39-40°C
Δευτέρα: 38-39°C

Θεσσαλονίκη

Παρασκευή: 34°C
Σάββατο: 35°C
Κυριακή: 35-36°C
Δευτέρα: 33-34°C

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close