ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποφασισμένος να «στραγγαλίσει» οικονομικά την Μέρκελ ο Ν. Τραμπ

«Tρέμουν» oι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες – Ο εμπορικός «πόλεμος» παίρνει σάρκα και οστά

Αποφασισμένος να ακολουθήσει πιστά το δόγμα «η Αμερική πρώτα απ’ όλα» εμφανίζεται πλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Στόχος του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι να οδηγήσει τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εκτός της αμερικανικής αγοράς.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, βασική του επιλογή είναι η αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας και ο επαναπατρισμός της παραγωγής.

Ξεκάθαρος στόχος του Τραμπ είναι να βγάλει νοκ-άουτ την γερμανική αυτοβιομηχανία, που αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της Γερμανίας. Θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Βερολίνο, ως εδώ!

Oπως αναφέραμε σήμερα, οι απειλές έγιναν τελικά πραγματικότητα. Κίνα και ΗΠΑ προέβησαν σε σοβαρή κλιμάκωση της εμπορικής τους διαμάχης, με εκατέρωθεν επιβολή δασμών ύψους 25% σε εισαγωγές προϊόντων αξίας 34 δις δολαρίων. Η νέα αυτή όξυνση εντείνει τις ανησυχίες των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς σε ποσοστό έως και 25% σε κατασκευαστές αυτοκινήτων από την ΕΕ που θέλουν να πουλήσουν τα οχήματά τους στις ΗΠΑ.

Εταιρείες όπως η BMW και η Mercedes Benz, τα αυτοκίνητα των οποίων δεσπόζουν στην Πέμπτη Λεωφόρο, τον διάσημο εμπορικό δρόμο της Νέας Υόρκης, θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις, εκτιμά ο Εφραίμ Λέβυ, αμερικανός αναλυτής της αγοράς αυτοκινήτων.

«Η επιβολή τέτοιων δασμών θα αύξανε τις τιμές για τους καταναλωτές και θα έθετε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας. Εφόσον αυξηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές, αυτοί θα αγοράζουν λιγότερα οχήματα και αυτό θα συρρίκνωνε το κέρδος των κατασκευαστών αυτοκινήτων παγκοσμίως».

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ελέγχουν το 90% της αμερικανικής αγοράς πολυτελών οχημάτων, με την BMW να είναι ιδιοκτήτρια των εμπορικών σημάτων Rolls-Royce και BMW ενώ η Daimler έχει την Mercedes-Benz και η Volkswagen ελέγχει τις Bentley, Bugatti, Porsche και Audi.

Πλέον ο οικονομικός πόλεμος έχει ξεκινήσει. Σίγουρα θα υπάρχουν νικητές και χαμένοι.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close