ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση θα καταργήσει την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που δέχονται προσφυγικές ροές, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “άδικη” την αύξηση και γι αυτό τον λόγο είχε θέσει το θέμα στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα, να μην προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην αύξηση του ΦΠΑ στα εν λόγω νησιά, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και κατανόησης στους πολίτες των νησιών αυτών, οι οποίοι σηκώνουν όλο το βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Την Πέμπτη το συζήτησαν διεξοδικά με τον κ. Γιούνκερ, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατέληξαν στον τρόπο που αυτό θα συμβεί, στις τεχνικές λεπτομέρειες και την Παρασκευή έδωσε εντολή να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αναίρεση της αύξησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.


“Δίκαιη επιλογή που έγινε πράξη”

“Ήταν μια δίκαιη επιλογή η οποία έγινε πράξη κυρίως χάρη στην κατανόηση του προέδρου Γιούνκερ, ο οποίος είναι απόλυτος γνώστης των συνθηκών στα πέντε αυτά νησιά και των προσπαθειών που έχουν κάνει οι νησιώτες μας. Αυτή είναι μια εξέλιξη εξαιρετικά θετική“, είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει η κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ ο πρωθυπουργός απάντησε ως εξής: “Όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση σε αυτά τα νησιά και σε ότι με αφορά όσο είμαι εγώ στη θέση του πρωθυπουργού και από ότι φαίνεται και τα δυο θα διαρκέσουν πολύ, δεν θα υπάρξει άνοδος του συντελεστή του ΦΠΑ”.


Τηλεφωνική επικοινωνία με την περιφερειάρχη Β. Αιγαίου

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και την ενημέρωσε για την πρωτοβουλία άμεσης νομοθέτησης της διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Την ενημέρωσε, επίσης, για την απόφαση να διπλασιαστούν τα διαθέσιμα κονδύλια για τα πέντε νησιά μέσα από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close