ΚΥΠΡΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: .Πολύ «τσουχτερό» το πρόστιμο σε όσους βάζουν καύσιμα από τα κατεχόμενα- Μέχρι και κατάσχεση του οχήματος

- Δηλώσεις Δ. Χατζηκωστή

 

Σύμφωνα με την κύριο Χατζηκωστή, πλέον οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, αφού λόγω της κατρακύλας της τουρκικής λίρας παρατηρείται μια διαφορά στην τιμή πώλησης των καυσίμων στα κατεχόμενα με τις ελεύθερες περιοχές και επιβάλλεται όπως το Tμήμα περάσει το μήνυμα πως η κίνηση αυτή είναι παράνομη.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο κύριος Χατζηκωστής, ο πολίτης που μεταφέρει καύσιμα από τα κατεχόμενα παραβιάζει δύο νόμους και το Τμήμα τελωνείων καθηκόντως οφείλει να εφαρμόσει την νομοθεσία.

Αναφορικά με το τι ποινές επισύρει η παράνομη αυτή πράξη ο Διευθυντής του τελωνείου απάντησε πως το Tμήμα του ασχολείται με την τελωνειακή νομοθεσία, η οποία προνοεί 3 φορές την δασμοφορολογική επιβάρυνση και 1500 με 2000 λίρες (περί τα 3000 ευρώ) πρόστιμο, ενώ ενδέχεται να γίνεται και κατάσχεση του οχήματος.

«Πρόθεση μας είναι να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους, αφού τελευταία δεχόμαστε και πολλές καταγγελίες με πιο σοβαρή αυτή του Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης» δήλωσε ο κύριος Χατζηκωστής.

Αδίκημα η μεταφορά καυσίμων από τα κατεχόμενα- Θα σταματούν οχήματα για ελέγχους

 

Το Τμήμα Τελωνείων θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους που διενεργεί στα σημεία διέλευσης για μεταφορά πετρελαιοειδών και καυσίμων από τις κατεχόμενες περιοχές.

Όπως επισημαίνει, η μεταφορά πετρελαιοειδών και καυσίμων από τα κατεχόμενα αποτελεί αδίκημα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Τελωνείων σημειώνει ότι ο περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμος αρ. 91 (1) του 2004 παρέχει την εξουσία στους λειτουργούς του να σταματούν και ερευνούν οποιοδήποτε όχημα και να λαμβάνουν δείγματα για σκοπούς εργαστηριακού ελέγχου, με σκοπό να κατακρατήσουν ή κατάσχουν προϊόντα που υπόκεινται σε φόρο κατανάλωσης, ο οποίος δεν έχει καταβληθεί. Η εν λόγω εξουσία επεκτείνεται και στο ίδιο το όχημα, το οποίο υπόκειται σε κατάσχεση, ενώ το εμπλεκόμενο πρόσωπο είναι ένοχο αδικήματος.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε θείο στο πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται προς πώληση στις κατεχόμενες περιοχές είναι μεγαλύτερη του καθορισμένου ορίου προδιαγραφών που τηρείται στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας. Mε την εμπορία ή και χρήση πετρελαιοειδών και καυσίμων των οποίων οι προδιαγραφές δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές που τηρούνται στις ελεύθερες περιοχές και καθορίζονται με Διατάγματα που εκδίδει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού,  παραβιάζονται οι διατάξεις του περί Προδιαγραφών Πετρελαιοειδών και Καυσίμων Νόμου αρ. 148(Ι) του 2003.

«Σε περίπτωση εντοπισμού υποθέσεων παράνομης μεταφοράς πετρελαιοειδών και καυσίμων από τις κατεχόμενες περιοχές, ανεξάρτητα αν αυτά βρίσκονται σε ξεχωριστά δοχεία (αυτοτελώς μεταφερόμενα), ή στη δεξαμενή καυσίμων (ντεπόζιτο) του ίδιου του μεταφορικού μέσου, αυτά θα κατάσχονται και οι εμπλεκόμενοι θα υπόκεινται στις ποινές που προβλέπονται από τους πιο πάνω νόμους» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close