ΙΣΤΟΡΙΑ

15 Ιουνίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

 Η μάχη της Ρεντίνας 15 – 17 Ιουνίου στα 1821 και η Επανάσταση των Μακεδόνων

 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)

 

15 Ιουνίου 1821: Η μάχη της Ρεντίνας. Μάχη των Ελλήνων Μακεδόνων κατά των Τούρκων. Η έκβαση ήταν αρνητική. Μετά τη μάχη οι Τούρκοι σφαγίασαν τους άμαχους και κατέκαψαν 42 οικισμούς..

Αιώνες επί αιώνων τα Μακεδονικά Τέμπη και τα στενά της Ρεντίνας αποτελούσαν ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικής σημασίας σημεία για την Μακεδονία. Ο έλεγχος του στενού αυτού περάσματος έδινε την δυνατότητα σε εκείνον που τα κατέχει να καθορίζει την διέλευση στρατευμάτων σε καιρό πολέμου και εμπορικών αγαθών σε καιρό ειρήνης.
Η τόσο μεγάλης σημασίας αυτή περιοχή κατοικήθηκε και οχυρώθηκε από τα βάθη της αρχαιότητας, μέχρι που στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας χτίστηκε το μεγάλο και άπαρτο Κάστρο της Ρεντίνας που για αιώνες προστάτευε το πέρασμα για την Βασιλεύουσα από τα Δυτικά, καθώς και την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την Νύμφη του Θερμαικού, από τα Ανατολικά της.
 Από το 1452 και μετά και καθώς οι ορδές των Τούρκων είχαν κατακλύσει οριστικά την Μικρά Ασία και όλη την Βαλκανική χερσόνησο μαζί με την θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου σχηματίζοντας την τεράστια Οθωμανική αυτοκρατορία εκείνης της εποχής, η στρατηγική σημασία της Ρεντίνας άρχισε να φθίνει αφού δεν υπήρχε φόβος εισβολής ή σύραξης για τον κατακτητή.
 Δεν υπήρχε… μέχρι που στα 1821 η φλέβα του πόθου της Λευτεριάς των υπόδουλων Ελλήνων άρχισε να χτυπά δυνατά και να ζώνει με την φωτιά του αγώνα όλη την Ελλάδα.
Μέσα σ΄ αυτή την φωτιά χίμηξε και η Μακεδονία, δίνοντας και εκείνη τον δικό της αγώνα με το δικό της αίμα και με τα δικά της παλικάρια που θυσιάστηκαν στο δέντρο της Λευτεριάς του Έθνους μας.
Τα στενά της Ρεντίνας τον Ιούνιο του 1821 θα γίνονταν ένας τόπος ποτισμένος με αίμα μιας Ηρωικής μάχης και Γη Αθάνατης δόξας και θυσίας των Μακεδόνων Αγωνιστών της Επανάστασης!
rnt
Η επανάσταση του 1821 δεν υπήρξε ένα γεωγραφικά μεμονωμένο γεγονός στον Μοριά, στην Ρούμελη και στα νησιά του Αιγαίου.
Αντιθέτως ήταν ένα καθολικό πολιτικό και στρατιωτικό γεγονός που συντάραξε όλη την Βαλκανική χερσόνησο.
Σημαντικές επαναστατικές κινήσεις δημιουργήθηκαν τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Θεσσαλία, στην Μακεδονία και την Θράκη.
Η εξέγερση των Μακεδόνων το 1821 και η τραγική της κατάληξη
Δυό μήνες μετά την Αγία Λαύρα, ο Σερραίος αγωνιστής Εμμανουήλ Παππάς στα τέλη του Μάη του 1821 κηρύσσει επισήμως την Επανάσταση στην Μακεδονία από τις Καρυές του Αγίου Όρους.
Από εκεί ξεκινά να ανάψει την φλόγα του αγώνα σε όλη την Μακεδονική Γη έχοντας στην διάθεση του 4.000 ένοπλα παλικάρια μεταξύ των οποίων 1.000 περίπου καλόγερους που έπιασαν τα όπλα για την Λευτεριά.
Σύντομα η Επανάσταση είχε διαδοθεί στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, στην Ορμύλια, στην Σιθωνία (Νικήτη, Παρθενώνας) και στα Μαντεμοχώρια. Στις αρχές του καλοκαιριού επαναστάτησε και η Θάσος.
Η φλόγα της λευτεριάς εξαπλώνεται παντού…
pmxr
Ο Αρχιστράτηγος Εμμανουήλ Παππάς, με τα παλικάρια του και μπροστάρη τον φλογερό χαλκιδικιώτη Μητροπολίτη Μαρώνειας Κωνστάντιο, τον “Παλαιών Πατρών Γερμανό του Βορρά” και τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ιερισσού Ιγνατίου, προελαύνει με το Λάβαρο της Ι. Μονής Εσφιγμένου από δύο κατευθύνσεις προς τη Θεσσαλονίκη!
Το σχέδιο ήταν να κυκλωθεί από ανατολικά και δυτικά η πόλη, να διασπαστούν οι δυνάμεις του εχθρού σε δύο μέτωπα και με την βοήθεια του λαού που καίγονταν για Λευτεριά και θα ενώνονταν με τους επαναστάτες, η Θεσσαλονίκη να γίνονταν Ελληνική.
Μετά να οχυρώνονταν οι αγωνιστές μέσα της και να αποτελούσε τον φάρο του ξεσηκωμού στη Μακεδονία.
Οι πρώτες αρχικές επιτυχίες των Ελλήνων τους έδωσαν ηθικό και φτερά στις ψυχές τους. Η ώρα της μεγάλης μάχης για να ελευθερωθεί η Θεσσαλονίκη ζύγωσε. Το στράτευμα των επαναστατών χωρίζεται σε δύο ομάδες.
Και ξεκινούν..

– Η πρώτη ομάδα υπό τον γενναίο Καπετάν Χάψα με αποστολή να επιτεθεί από δυτικά, περνά τη Γαλάτιστα, βαδίζει προς Βασιλικά και πέφτει ηρωικά μαχόμενη στις 10 Ιουνίου 1821 στα ριζά της Ι. Μ. Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας, θυσιαζόμενη κυριολεκτικά, για να προστατέψει τα γυναικόπαιδα που είχαν καταφύγει στο Μοναστήρι, δίνοντάς τα καιρό να φύγουν και να σωθούν από την βαρβαρική μανία των Τούρκων, που υπό τον Αχμέτ Μπέη των Γιαννιτσών ορμούσαν σαν ύαινες να σφάξουν κάθε τι το Eλληνικό, φρενιασμένοι από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του ΄21!

– Η δεύτερη ομάδα, με επικεφαλής τον ίδιο τον Εμμανουήλ Παπά και τους Αγιορείτες βαδίζει από το πόδι του Αγίου Όρους με κατεύθυνση να περάσει από την πλευρά των λιμνών του κάμπου του Λαγκαδά και να μπει στην Θεσ/νίκη από ανατολικά.

Τα παλικάρια του Εμ. Παππά νικούν αρχικά τις Τουρκικές δυνάμεις στην Ιερισσό την 1η Ιουνίου 1821, περνάνε το Στρατώνι, τα Αρχαία Στάγειρα και το βάλτο στα Γαβράδια.
Από εκεί βαδίζουν ως τον Σταυρό Θεσ/νίκης, καταλαμβάνουν θέσεις στα στενά της Ρεντίνας που ήταν σημαντικός κόμβος και συνεχίζουν θέλοντας να κόψουν το ασκέρι των Τούρκων που είχε μοιράσει τις δυνάμεις του στελνοντας τους μισούς στα Βασιλικά για να αντιμετωπίσουν τον Καπετάν Χάψα.

Οι επαναστατημένοι Έλληνες αφήνουν οπισθοφυλακή λίγους δικούς τους για να φτιάξουν ταμπούρια και να μαζέψουν τρόφιμα από το Μόδι και τα Μπεσίκια (σημερινή Μ. Βόλβη) στις αποθήκες στη Ρεντίνα και προχωρούν.

Περνάνε τον Στρόλογγο (σημερινή Νέα Μάδυτο) και φτάνουν ως την Παζαρούδα (Απολλωνία Θεσ/νίκης) και τη σημερινή Νέα Απολλωνία με σκοπό να φτάσουν στο Δερβένι και κατόπιν να πατήσουν στην πόλη της Θεσ/νίκης από την πλευρά του Ωραιόκαστρου.
sfp
Επειδή υπήρχε η πεδιάδα της Παζαρούδας που ήταν ανοιχτό μέρος και ήταν υπεράριθμος ο τουρκικός στρατός, μετά από γενναία μάχη οι επαναστάτες άρχισαν να υποχωρούν προς το ορεινό κομμάτι της Χαλκιδικής και οχυρόνωνται στα Στενά της Ρεντίνας για να κρατήσουν τα εδάφη που είχαν ελευθερώσει ως τότε.
Εκεί στη Ρεντίνα Θεσ/νίκης θα γίνει μια σκληρή μάχη και θα γραφτεί μια από τις λαμπρότερες σελίδες Θυσίας αυτού του τόπου που όμως παραμένει άγνωστη για πολλούς !
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ 15 – 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 1821
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ!

Ταυτόχρονα με τις κινήσεις των επαναστατημένων Ελλήνων, τις πρώτες μέρες του Ιούνη του 1821 ο Μεχμέτ Μπαϊράμ πασάς με διαταγή του Σουλτάνου, ξεκίνησε από τη Δράμα για να κινηθεί προς τη νότια Ελλάδα και να χτυπήσει τους επαναστάτες.

Όμως έπρεπε πριν κατέβει προς τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, να καταστείλει την επανάσταση της Χαλκιδικής, γιατί διαφορετικά υπήρχε κίνδυνος να πέσει η Θεσσαλονίκη στα χέρια των επαναστατημένων Ελλήνων.

Τα πεζοπόρα τμήματα που είχε συγκεντρώσει ο Μπαιράμ ήταν συνολικά πάνω από 30.000 πεζικό ενώ μαζί του είχε και 5.000 ιππικό. Ο Εμμανουήλ Παπάς πληροφορήθηκε μαζί με τον Κασσανδρινό οπλαρχηγό Στάμο Χάψα και τους υπαρχηγούςΔουμπιώτη και Βασιλικό, ότι πλησιάζουν μεγάλα τμήματα τουρκικού στρατού από την Ανατολική Μακεδονία.

Ο Παππάς είχε συγκεντρώσει όπως είδαμε, μαζί με κάποιους πατριώτες μοναχούς του Όρους Άθω γύρω στις 4.000 άνδρες. Οι επαναστατημένοι Χαλκιδικιώτες κινήθηκαν από το Όρος προς την Κομίτσα (το χωριό αυτό καταστράφηκε μετά από τους τούρκους) και Ιερισσό, τα οποία και απελευθέρωσαν. Αφού απελευθερώθηκε η Κομίτσα και η Ιερισσός μοίρασαν το στράτευμα στα δύο, από 2.000 άνδρες το καθένα.

Στο ένα τμήμα που συγκροτήθηκε έμεινε επικεφαλής ο ίδιος ο Εμμανουήλ Παπάς και -όπως αναφέραμε προηγουμένως- κινήθηκε προς τα στενά της Ρεντίνας (Μακεδονικά Τέμπη) για να προλάβει τον τουρκικό στρατό πριν περάσει από εκεί. Όμως ο τουρκικός στρατός είχε περάσει και οι πολεμιστές του Εμμανουήλ Παπά τους πρόλαβαν στην περιοχή της σημερινής Νέας Απολλωνίας.

Στην πεδιάδα της Παζαρούδας οι Έλληνες θα χάσουν πολλούς πολεμιστές και θα οπισθοχωρήσουν στα υψώματα προς τη μεριά του Μοδίου και της Ρεντίνας για να ανασυνταχθούν.

Εκεί χωρίζονται και μια ομάδα με τους λαβωμένους και τους πιο ασθενείς ανεβαίνει προς Βαρβάρα μεριά και την ορεινή Χλακιδική.

Τα πιο δυνατά και γενναία παλικάρια θα μείνουν να κρατήσουν τα λάβαρα της επανάστασης και τον Σταυρό του Χριστού στα στενά της Ρεντίνας.

Θα μείνουν υπέρ βωμών και εστιών ως νέοι Σπαρτιάτες στις ”Θερμοπύλες” των Μακεδονικών Τεμπών !!!

Όμως οι Τούρκοι φέρνουν ενισχύσεις από το στρατόπεδο που είχαν στα σημερινά Λαγυνά και με τον ίδιο τον Μπαϊράμ Πασά, ρίχνονται στις θέσεις των Μακεδόνων επαναστατών, στα Στενά της Ρεντίνας.
Η μάχη που θα ακολουθήσει είναι σκληρή και κρατά δυό μέρες από τις 15 μέχρι τις 17 Ιουνίου του 1821.
Ο κάμπος και η λίμνη γίνονται κόκκινοι από τα φέσια της Τουρκιάς που γέμισε τον τόπο, μα το βουνό και το πέρασμα αντέχει… 
Στην μάχη της Ρεντίνας τα παλικάρια μας πολεμούν σκληρά στα ταμπούρια πάνω στα υψώματα και στις γούρνες κάτω στον Ρήχιο ποταμό που διασχίζει τα στενά…
Η κλεισούρα των στενών γεμίζει μπαρουτόβολα και γιαταγάνια που θερίζουν τους Έλληνες αγωνιστές.
Μα εκείνοι αντέχουν και στα πρώτα και στα δεύτερα κύματα της επίθεσης των Τούρκων.
Ο Μπαιράμ Πασάς οργισμένος διατάζει την επόμενη μέρα να σπρώξουν κανόνια στα στενά και να τινάξουν μέσα στα ταμπούρια τους ”Γκιαούρηδες” που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι…
Βήμα το βήμα, μέτρο με το μέτρο τα κανόνια σπρώχνονται από μιλούνια Οθωμανών πάνω στο αίμα, στις λάσπες και τη βλάστηση μέσα από τη στενή περασιά και πάνω από το ποτάμι που μπαζώνουν οι Τούρκοι από τη μεριά της Αγίας Μαρίνας, για να χτυπήσουν τα ταμπούρια που είχαν οι Έλληνες στις πλαγιές του κάστρου.
Το μπαρούτι και οι οβίδες κουβαλιούνται και εκείνα και τα κανόνια αρχίζουν να ξερνάνε φωτιά πάνω στους Έλληνες…
Και οι πέτρες λύγισαν τότε !
Και το ποτάμι βάφτηκε κόκκινο και τα στενά βαφτήκανε μαύρα απ΄ το μεγάλο κακό…
Οι Μακεδόνες ένας – ένας αρχίζουν να πέφτουν Ηρωικά.
Στη μάχη τραυματίζεται βαριά και ο αγωνιστής Μητροπολίτης Μαρωνείας, Κωνστάντιος…
Τα παλικάρια του τον τραβούν πάνω απ΄ το ποτάμι, στο ύψωμα του κάστρου της Ρεντίνας. Από εκεί κοιτάζει κάτω στον κάμπο της λίμνης Βόλβης και τους φωνάζει:
Αφήστε με ορέ αδέρφια. Πολεμάτε! Πολεμάτε για αυτή τη γη που διψά για Λευτεριά. Εμείς ας αποθάνουμε, η Πατρίς θα ζήσει Λεύτερη!!!
Ξαναρίχνονται στη φωτιά μα η ζυγαριά έχει γείρει…
plk
Ο σερασκέρης Μεχμέτ Μπαϊράμ πασάς, επικεφαλής 20.000 πεζών και 3.000 ιππέων από τις δυνάμεις που κράτησε ο ίδιος, κατατροπώνει τελικά το επαναστατικό Μακεδονικό σώμα υπό τον Κωνστάντιο που αποτελούνταν μόλις από μερικές εκατοντάδες μαχητές.
Λιονταρίσια είναι η μάχη, μα λιγοστά τα Ελληνικα όπλα μας…
Τακτικός στρατός και άριστα εξοπλισμένος των Τούρκων με καβαλαρία, πεζικό και πυροβολικό!
Τα ταμπούρια της Ρεντίνας πέφτουν, η άμυνα των Ελλήνων σπάζει και οι 3.000 ιππείς του Μπαιράμ Πασά εφορμούν στις οπισθοφυλακές μας, καθώς υποχωρούν από το Μόδι και τον Χολομώντα για την Χαλκιδική και τις αποδεκατίζει…
Και λίγο μετά την μάχη ξέσπασε το μένος των Τούρκων πάνω στον άμαχο πληθυσμό της περιοχής μας, τον οποίο σφαγίασαν ενώ κατέκαψαν και 42 τότε οικισμούς της γύρω περιοχής μας.
 Η υπόλοιπη δύναμη των επαναστατημένων Μακεδόνων κατορθώνει να φτάσει και να οχυρωθεί λίγες μέρες μετά στα Στενά της Ποτίδαιας, όπου εκεί ανασυντάσεται και επιχειρεί μάλιστα και δυναμικές, επιτυχείς αντεπιθέσεις που κάμπτουν τον Μπαϊράμ Πασά.
Τότε οι Τούρκοι στέλνουν καινούριο ασκέρι, υπό τον αιμοβόρο Εμπού Λουπμούτ πασά, τον ροπαλοφόρο, με τα γνωστά επακόλουθα, την Καταστροφή της Κασσάνδρας, την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαλκιδικής και όλων των χωριών Βόλβης και Κορώνειας προς Ρεντίνα και τον θάνατο του Εμμανουήλ Παπά από τη στεναχώρια του εν πλω προς την Ύδρα, ενώ αργότερα θα μαρτυρήσει και η θρυλική Νάουσα, το αγέρωχο “Σούλι” των Μακεδόνων!
Η Επανάσταση στην Μακεδονία όμως, θα συνεισφέρει μοναδικά στον Αγώνα του Γένους, καθώς θα καθυστερήσει τις Τουρκικές Στρατιές για έξι ολόκληρους μήνες, δίνοντας όλο τον χρόνο στη νότια Ελλάδα να στερεώσει και να θεριέψει την Ελευθερία!
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ – ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ, πρέπει να γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της πατρίδας, διότι χάρη σε αυτήν οι Τούρκοι κυνήγησαν τον Εμμανουήλ Παπά, αντί να ασχοληθούν με Μοριά και Ρούμελη, φοβούμενοι μην πέσει η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, η Θεσσαλονίκη στα Ελληνικά χέρια!
Εκείνο που απομένει πια, είναι η δημιουργία του ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ, όπως έχουν ήδη ζητήσει Σχολεία της περιοχής, εκεί μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, με τον Εμμανουήλ Παπά, τους Αγιορείτες Γέροντες και Μοναχούς, τον Μητροπολίτη Μαρώνειας Κωνστάντιο και το εικονιζόμενο Λάβαρο των Μακεδόνων!
“ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ”!

 

763 π.Χ….. Οι Ασσύριοι καταγράφουν έκλειψη ηλίου.

1215…. Η πρώτη εμβρυακή μορφή διακήρυξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ιωάννης ο Ακτήμων υπογράφει τη Magna Carta, το μεγάλο χάρτη για τις αγγλικές ελευθερίες, με την οποία παραχωρεί μέρος των εξουσιών του στους ευγενείς. Περιλαμβάνει 63 άρθρα, που θεσπίζουν τους κανόνες της λειτουργίας του αγγλικού πολιτεύματος.

1300…. Ο Δάντης ανακηρύσσεται ως ένας από τους έξι άρχοντες της Φλωρεντίας. Οι πολιτικές του μεταρρυθμίσεις οδήγησαν στην εξορία του από την γενέτειρά του.

1389…. Ολοκληρώνεται η Μάχη του Κοσόβου. Η Τουρκία ηττάται από τους Σέρβους.

1590…. Ο Πάπας Λέων Ι’ απειλεί ότι, θα αφορίσει τον Μαρτίνο Λούθηρο.

1667…. Πραγματοποιείται η πρώτη μετάγγιση αίματος, από πρόβατο σ ένα 15χρονο αγόρι (350 ml). Τη μετάγγιση κάνει ο Ζαν Μπατίστ Ντενίς, γιατρός του Λουδοβίκου ΙΔ’. Το αγόρι μετά από λίγο πεθαίνει και ο Μπατίστ κατηγορείται για φόνο.

1752…. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και ο γιος του εκτελούν, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, το διάσημος πείραμα τους με τον χαρταετό και το κλειδί, αποδεικνύοντας την ορθότητα της θεωρίας του Φραγκλίνου, πως ο κεραυνός είναι ηλεκτρισμός.

Το Λάβαρο των Μακεδόνων στη Μάχη της Ρεντίνας
Το Λάβαρο των Μακεδόνων στη Μάχη της Ρεντίνας

1821…. H Μάχη της Ρεντίνας ήταν μάχη των Ελλήνων Μακεδόνων που διεξήχθη στα Στενά της Ρεντίνας στην Κεντρική Μακεδονία. Η έκβαση της μάχης ήταν αρνητική για τους Έλληνες όμως η σημασία της ήταν μεγάλη διότι καθυστέρησε τους Οθωμανούς να αναλάβουν δράση στη Νότιο Ελλάδα. Μετά τη μάχη το μένος των Τούρκων ξέσπασε στον άμαχο πληθυσμό της περιοχής, τον οποίο σφαγίασαν ενώ κατέκαψαν και 42 τότε οικισμούς.

1836…. Το Αρκάνσας ανακηρύσσεται 25η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1844…. Ο Τσαρλς Γκουντγίαρ κατοχυρώνει την ευρεσιτεχνία του για τα ομώνυμα ελαστικά αυτοκινήτου.

1846…. Αντιπρόσωποι της Βρετανίας και των ΗΠΑ υπογράφουν τη συνθήκη του Όρεγκον, καθορίζοντας έτσι τα σύνορα ΗΠΑ – Καναδά.

Ελληνικό γραμματόσημο, 15 Ιουνίου 

1856…. Με το νομοθετικό διάταγμα ΣΠΘ αποφασίζεται η έκδοση γραμματοσήμου για τις ταχυδρομικές ανάγκες της Ελλάδος.

1864…. Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου αρχίζει η καθοριστική για τον πόλεμο Μάχη του Πίτερσμπουργκ. Οι Βόρειοι με στρατηγό τον Οδυσσέα Γκραντ αντιπαρατίθενται στους Νότιους, που διοικούνταν από τον στρατηγό Ρόμπερτ Λι και πολεμούν για τελευταία φορά.

1869…. Ο Τζον Γουέσλι Χάιατ κατοχυρώνει την ευρεσιτεχνία για το υλικό σελιλόιντ.

1877…. Αποφοιτεί ο πρώτος Αφροαμερικανός από την Στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ των ΗΠΑ.

1878…. Η πρώτη προσπάθεια για κινητή εικόνα γίνεται από τον Edward Muggeridge ο οποίος στην προσπάθεια του να κερδίσει ένα στοίχημα από τον Leland Stanford, ότι κανένα από τα πέταλα του αλόγου δεν ακουμπάει στο έδαφος κατά τον καλπασμό τραβάει μια σειρά 12 φωτογραφιών από 12 διαφορετικές κάμερες.

15 Ιουνίου 1878…. Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το νησί, μετά τη συμφωνία με τους Οθωμανούς που την κατείχαν από το 1530.

Όμιλος Ερετών, 15 Ιουνίου 

1885…. Ιδρύεται στον Πειραιά ο Όμιλος Ερετών, το αρχαιότερο ελληνικό σωματείο στην Ελλάδα.

1896…. Φονικό τσουνάμι χτυπά τις ακτές της Ιαπωνίας και σκοτώνει πάνω από 22.000 άτομα.

1900…. Φωτίζονται με φωταέριο οι αθηναϊκοί δρόμοι Σταδίου, Ερμού, Αιόλου και Φιλελλήλων.

1909…. Ο Μπέντζαμιν Σίμπε πατεντάρει την μπάλα του μπέιζμπολ με πυρήνα από φελό.

1911…. Ιδρύεται η ΙΒΜ.

1919…. Ολοκληρώνεται η πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς στάση, από τον Άγγλο πιλότο Τζον Άλκοκ και τον Αμερικανό υποσμηναγό Άρθουρ Μπράουν.

1920…. Η Γερμανία εκχωρεί τη Βόρεια Σιλεσία στη Δανία.

1921…. Νέο πολεμικό συμβούλιο πραγματοποιείται στη Σμύρνη υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο και με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Γούναρη.

1924…. Στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ, σε σιδηροδρομικό δυστύχημα σκοτώνονται 39 άτομα και τραυματίζονται τουλάχιστον 50.

1930…. Στη Νέα Υόρκη ολοκληρώνονται τα σχέδια για την ανέγερση του οικοδομικού συγκροτήματος “Ροκφέλερ”.

1933…. Οι Κουβανοί αντάρτες δέχονται τη μεσολάβηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ.

1940…. Η σημαία του Γ’ Ράιχ υψώνεται στις Βερσαλλίες.

1945…. Η 23χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός Τζούντι Γκάρλαντ παντρεύεται το σκηνοθέτη Βινσέντε Μινέλι, γονείς της επίσης ηθοποιού και τραγουδίστριας Λάιζα Μινέλι.

1947…. Ο Lew Worsham κερδίζει τον Sam Snead στο πρώτο US Open Golf Tournament που μεταδίδεται τηλεοπτικά από τοπικό σταθμό του Oakmont των ΗΠΑ.

1951…. Με κατ’ οίκον περιορισμό τιμωρούνται οι πρωτεργάτες του κινήματος ΙΔΕΑ της 31ης Μαΐου.

1952…. Δημοσιεύεται στις ΗΠΑ το “Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ”.

1953…. Κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης μάχης, που λαμβάνει χώρα στην Κορέα από το 1951, οι 30.000 κομμουνιστές στρατιώτες διαλύουν τις ανέτοιμες για πόλεμο 5η και 6η μεραρχίες της Νότιας Κορέας, που είναι παραταγμένες σε διάφορα μέτωπα, σε μήκος 30 μιλίων.

UEFA, 15 Ιουνίου 

1954…. Ιδρύεται στην Βασιλεία της Ελβετίας η UEFA (Union of European Football Associations) με 31 χώρες-μέλη την ημέρα, που ξεκινάει η τελική φάση του 5ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και τη χρονιά, που γιορτάζει η FIFA τα 50 χρόνια της. Ως πρώτη προσωρινή έδρα χρησιμοποιούνται τα γραφεία της γαλλικής ομοσπονδίας στο Παρίσι με πρώτο γ.γ. τον Henri Delaunay, εμπνευστή του Κυπέλλου Εθνών.

1956…. Συναντιούνται για πρώτη φορά ο Τζον Λένον και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, των θρυλικών “Μπιτλς”.

1958…. Η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πέλλα, τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φέρνει στο φως σημαντικά ψηφιδωτά της ελληνιστικής εποχής.

1964…. Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα αποχωρούν από την Αλγερία.

1977…. Διεξάγονται στην Ισπανία οι πρώτες ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές τα τελευταία 41 χρόνια, δύο χρόνια μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο. Νικητής αναδεικνύεται ο Αντόλφο Σουαρέζ και ο Δημοκρατικός Κεντρώος συνασπισμός του.

1978…. Ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας παντρεύεται την Αμερικανίδα Λίζα Χάλαμπι που γίνεται η βασίλισσα Νοόρ.

1979…. 300 περίπου Σαντινίστας αντάρτες εισβάλουν στη Νικαράγουα από την Κόστα Ρίκα.

1982…. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 15%.

1983…. Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του “δράκου” λοκατζή Κυριάκου Παπαχρόνη.

1985…. Η αεροπειρατεία, που σημειώθηκε την προηγούμενη μέρα σε αεροσκάφος Μπόινγκ 727 της TWA, λίγα λεπτά αφού απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, συνεχίζεται. Μεταξύ των ομήρων είναι και 16 Έλληνες, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου τραγουδιστή Ντέμη Ρούσου. Οι αεροπειρατές, ριζοσπάστες Σιΐτες, μέλη του “Ισλαμικού Ιερού Πολέμου”, οδήγησαν το αεροσκάφος αρχικά στη Βηρυτό, μετά στο Αλγέρι και από εκεί πάλι στη Βηρυτό, απειλώντας να το ανατινάξουν αν δεν απελευθερώνονταν όλοι οι Σιίτες Μουσουλμάνοι, που κρατούνται στο Ισραήλ. Η αεροπειρατεία έληξε μετά από 17 ημέρες, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, 15 Ιουνίου 
Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

1989…. Ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ολοκληρώνει την 4ήμερη επίσκεψή του στη Δυτική Γερμανία, όπου κάνει ιστορικές δηλώσεις για τις φοιτητικές εξεγέρσεις στην Κίνα και το Τείχος του Βερολίνου.

1990…. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχουν καεί 85.000 στρέμματα δασών.

1991…. Η Κροατία αποχωρεί από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία και ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1992…. Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ με επιστολή του στον Πορτογάλο πρόεδρο του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΟΚ ζητά την άμεση αναγνώριση της Δημοκρατίας, απορρίπτοντας την αλλαγή του ονόματος που διεκδικεί.

1993…. Ο πρώην κομμουνιστής ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν Γκαϊντάρ Αλίγεφ επιστρέφει στο Μπακού μετά την εκλογή του στην προεδρία του Κοινοβουλίου

1994…. Το Ισραήλ και το Βατικανό συσφίγγουν τους διπλωματικούς τους δεσμούς σφραγίζοντας μια ιστορική συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση και συμφιλίωση.

1995…. Δύο καταστροφικοί σεισμοί μεγέθους 6,1 και 5,4 Ρίχτερ στο Αίγιο προκαλούν το θάνατο 25 ατόμων και την κατάρρευση πολλών κτιρίων. Πρώτη φορά μετέχει αποτελεσματικά η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής, η γνωστή μας ΕΜΑΚ.

1996…. Η βόμβα, που εκρήγνυται στο εμπορικό κέντρο “Arndale” του Manchester με 200 περίπου τραυματίες δεν επηρεάζει την κίνηση του Euro 96.

1997…. Στην Τουρκία, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων οκτώ μουσουλμανικών χωρών υπογράφουν συμφωνία για τη δημιουργία της Ομάδας των Οκτώ Αναπτυσσόμενων Κρατών.

2002…. Ο αστεροειδής 2002ΜΝ περνά μόλις 121.000 χιλιόμετρα από τη Γη, μόλις το 1/3 της απόστασης του πλανήτη μας από το φεγγάρι.

Γεννήσεις – Θάνατοι

Σαν σήμερα 15 Ιουνίου 1843 γεννήθηκε ο Έντβαρντ Γκριγκ, Νορβηγός συνθέτης.

Το 1883 γεννήθηκε ο Ανρί Ντελονέ, Γάλλος ποδοσφαιρικός παράγων και πρώτος πρόεδρος της UEFA (1954-1955). Υπήρξε ο εμπνευστής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro), ήδη από τη δεκαετία του ’20.

Την ίδια μέρα το 1927 γεννήθηκε ο Ούγκο Πρατ, Ιταλός συγγραφέας ιστοριών κόμιξ και δημιουργός του δημοφιλούς ήρωα Κόρτο Μαλτέζε.

Σαν σήμερα το 991 πέθανε η Θεοφανώ, Βυζαντινή πριγκίπισσα, σύζυγος του Όθωνα Β’, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους.

Μάνος Χατζιδάκις, 15 Ιουνίου 
Μάνος Χατζιδάκις

Το 1994 έφυγε από την ζωή ο Μάνος Χατζιδάκις, συνθέτης.

Την ίδια μέρα το 1996 πέθανε η Έλα Φιτζέραλντ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close