ΙΣΤΟΡΙΑ

11 Ιουνίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

322 π.χ. … Η Μάχη της Κραννώνας.

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)

Η μάχη της Κραννώνας ήταν η αποφασιστική μάχη του Λαμιακού Πολέμου. Διεξήχθηκε το 322 π.Χ. στην Κραννώνα της Θεσσαλίας, ανάμεσα στις Μακεδονικές δυνάμεις του Αντίπατρου και μιας αντιμακεδονικής επαναστατικής δύναμης με επικεφαλής τους Αθηναίους. Κατέληξε σε Μακεδονική νίκη…που έπεισε (τελικά) τους αντίπαλους Έλληνες να ζητήσουν ειρήνη. Αυτό σημάδεψε το τέλος της (σχετικής) ελευθερίας των πόλεων – κρατών από τη Μακεδονική Ηγεμονία που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα.

Προοίμιο

Όταν οι Αθηναίοι έμαθαν το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ιούνιο του 323 π.Χ. αποφάσισαν να επαναστατήσουν ενάντια στη Μακεδονική Ηγεμονία που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα.

Επιστράτευσαν, λοιπόν, μια δύναμη μισθοφόρων και ενώθηκαν με πολλές άλλες πόλεις – κράτη. Αρχικά οι Αθηναίοι και οι σύμμαχοί τους είχαν επιτύχει τοπική αριθμητική υπεροχή ενάντια στον άμεσο αντίπαλό τους, τον Αντίπατρο, που ήταν τότε ο αντιβασιλιάς των Μακεδόνων στην Ευρώπη, γιατί τα στρατεύματά του στη Μακεδονία ήταν αριθμητικά περιορισμένα, εξαιτίας της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή. Έτσι, ο αντιμακεδονικός συνασπισμός βρήκε την ευκαιρία να επιτύχει την εκδίωξη των Μακεδονικών φρουρών από τη Νότια Ελλάδα.

Έτσι ξεκίνησε ο Λαμιακός πόλεμος. Αντίπαλοι ήταν από τη μία πλευρά το Μακεδονικό βασίλειο υπό τον Αντίπατρο και από την άλλη ο αντιμακεδονικός συνασπισμός των Αθηναίων, Κορινθίων, Αχαιών κ.ά.. Ο πόλεμος άρχισε με τη μάχη της Ηράκλειας, στις Θερμοπύλες, που κατέληξε σε ήττα του Αντίπατρου και υποχώρησή του στη Λαμία, καλώντας ενισχύσεις από την Ασία. Ακολούθησε η ναυμαχία των Εχινάδων, κατά την οποία ο Κλείτος ο Μέλας νίκησε τον αθηναϊκό στόλο υπό τον Ευετίωνα στις Εχινάδες νήσους. Σε αυτή τη ναυμαχία, οι Αθηναίοι έχασαν 60 πλοία.

Ύστερα ακολούθησε η πολιορκία της Λαμίας, όπου βρισκόταν οχυρωμένος ο Αντίπατρος. Εκεί, κατά τη διάρκεια εφόδου, ο Αθηναίος στρατηγός Λεωσθένης σκοτώθηκε και τον αντικατέστησε ο Αντίφιλος. Αυτός έμαθε ότι ερχόταν ο Μακεδόνας στρατηγός Λεοννάτος, προς ενίσχυση των πολιορκημένων. Στη σύγκρουση που πραγματοποιήθηκε, σκοτώθηκε ο Λεοννάτος, κατά τη διάρκεια συμπλοκής με το αντιμακεδονικό ιππικό.

Η μάχη

Το 322 π.Χ., αφίχθηκαν νέες Μακεδονικές ενισχύσεις υπό τον Κρατερό, αριθμώντας 10.000 πεζούς, 1.000 τοξότες και 1.500 ιππείς, και ενώθηκε με το στρατό του πολιορκημένου Αντιπάτρου. Σε αυτούς προστέθηκαν και οι άνδρες του νεκρού Λεοννάτου οι οποίοι αριθμούσαν 40.000 πεζούς, 5.000 ιππείς και 3.000 τοξότες. Από την άλλη ο Αντίφιλος διέθετε 25.000 πεζούς και 3.500 ιππείς. Παρά την αριθμητική υπεροχή των Μακεδόνων, ο Αντίφιλος αποφάσισε να δώσει μάχη.

Οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στην Κραννώνα της Θεσσαλίας, στις 7 Αυγούστου του 322 π.Χ.. Ο Αντίφιλος είχε παρατάξει όλο το ιππικό του στη δεξιά πτέρυγα, ενώ ο Αντίπατρος το δικό του ιππικό στην αριστερή του, απέναντι από το αντίπαλο. Ο Αντίφιλος βασίστηκε στην υψηλή φήμη και ικανότητα των Θεσσαλών ιππέων του. Έτσι, η μάχη ξεκίνησε με την επίθεση του ιππικού του Αντίφιλου στο εχθρικό απέναντί του, προσπαθώντας, δηλαδή, να κερδίσει στη μάχη με το ιππικό του.

Πράγματι, το αντιμακεδονικό ιππικό νίκησε το αριθμητικά υπεράριθμο μακεδονικό και το απώθησε. Αλλά κατά τη διάρκεια της ιππομαχίας το πεζικό του Αντίπατρου επιτέθηκε στο αντιμακεδονικό αντίστοιχο. Το αντιμακεδονικό πεζικό απωθήθηκε από το υπεράριθμο μακεδονικό σε πιο υψηλό έδαφος, από το οποίο όμως απέκρουσε κάθε μακεδονική επίθεση. Βλέποντας ότι το πεζικό τους είχε υποχωρήσει, το αντιμακεδονικό ιππικό, που είχε εν τω μεταξύ επικρατήσει επί του αντίπαλου μακεδονικού, απεμπλάκηκε από τη μάχη, αφήνοντας έτσι τελικά τη νίκη στα μακεδονικά χέρια.

Μετά τη μάχη

Μετά τη μάχη ο αντιμακεδονικός συνασπισμός αριθμούσε 500 νεκρούς, ενώ οι Μακεδόνες 130 νεκρούς. Παρ’ όλο που ο αντιμακεδονικός συνασπισμός διατηρούσε ακόμη αξιόμαχο στρατό, ήταν ξεκάθαρο ότι οι Μακεδόνες είχαν κερδίσει το πλεονέκτημα σε αυτόν τον πόλεμο. Μετά από σύσκεψη του Αντίφιλου με τον αρχηγό του ιππικού του, Μένονα της Φαρσάλου, στάλθηκε αντιπροσωπεία του αντιμακεδονικού συνασπισμού στον Αντίπατρο, για να συζητήσει όρους συνθηκολόγησης.
Ο Αντίπατρος αρνήθηκε να διαπραγματευθεί με την αντιπροσωπεία του συνασπισμού, απαιτώντας ξεχωριστές αντιπροσωπείες ανά πόλη – κράτος. Οι όροι αυτοί αρχικά απορρίφθηκαν από τους εκπροσώπους του αντιμακεδονικού συνασπισμού, αλλά έπειτα, αφού ο μακεδονικός στρατός κατέλαβε αρκετές θεσσαλικές πόλεις, προκάλεσε ρήγματα και αποστασίες στον αντιμακεδονικό συνασπισμό, που τελικά οδήγησαν στην υπογραφή ειρήνης ξεχωριστά με κάθε πόλη – κράτος, εκτός της Αθήνας.
Αφού εγκαταλείφθηκε από τους συμμάχους της, η Αθήνα τελικά υποχρεώθηκε σε παράδοση άνευ όρων. Ο Αντίπατρος επέβαλε στην Αθήνα την αλλαγή του πολιτεύματός της από δημοκρατικό σε τιμοκρατικό, με επικεφαλής τον Φωκίωνα, δηλαδή ένα είδος ολιγαρχίας στο οποίο θα θεωρούνταν στο εξής πολίτες με πλήρη δικαιώματα μόνο όσοι είχαν περιουσία τουλάχιστον 2.000 δραχμές.
Ακόμη, η Αθήνα θα πλήρωνε πολεμική αποζημίωση, θα αποχωρούσε από τις κληρουχίες της στην Ίμβρο, στη Σκύρο, στη Λήμνο και στη Σάμο, θα δέχονταν μόνιμη μακεδονική φρουρά στη Μουνιχία και θα παραδίνονταν οι αντιμακεδόνες ρήτορες, με πρώτους τους Δημοσθένη και Υπερείδη. Μετά τον Λαμιακό πόλεμο, άρχισαν οι συγκρούσεις των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου με σκοπό το μοίρασμα της τεράστιας αυτοκρατορίας του

 

 

1184 π.Χ…..Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ερατοσθένη είναι η ημερομηνία που η Τροία πέφτει στα χέρια των Ελλήνων.

322 π.Χ…. Διεξάγεται η Μάχη στην Κραννώνα Θεσσαλίας, μεταξύ Μακεδόνων (40.000 πεζοί, 3.000 τοξότες και 5.000 ιππείς, υπό τον Αντίπατρο) και Αθηναίων (25.000 πεζοί και 3.500 ιππείς, υπό τον Αντίφιλο), στο πλαίσιο του Λαμιακού Πολέμου. Στην ιππομαχία νικούν οι Αθηναίοι, αλλά η μακεδονική φάλαγγα πετυχαίνει αδιαμφισβήτητη νίκη. Στο πεδίο της μάχης πέφτουν νεκροί 500 Αθηναίοι, ανάμεσά τους και ο ολυμπιονίκης Χείλων, και 130 Μακεδόνες.

980…. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ φανερώνεται στο Πρωτάτο Καρυών ως μοναχός μπροστά στην περίφημη εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί», ψάλλει και χαράζει σε λίθινη πλάκα τον ομώνυμο ύμνο προς τη Θεοτόκο.

1509…. Τελούνται οι γάμοι του Ερρίκου Η’ της Αγγλίας με την Αικατερίνη της Αραγονίας.

1534…. Πραγματοποιείται η πρώτη καθολική λειτουργία στη Βόρεια Αμερική.

1788…. Ο Ρώσος εξερευνητής Γκερασίμ Ισμαΐλοφ φτάνει στην Αλάσκα.

11 Ιουνίου 1821…. Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν το Βραχώρι (Αγρίνιο).

11 Ιουνίου 1835:  Θάνατος Ναυάρχου Α. Μιαούλη. Απεβίωσε ο θρυλικός Ναύαρχος Α. Μιαούλης το απόγευμα της Κυριακής της 11ης Ιουνίου του 1835 στην οδό Αιόλου 9 κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης σε ακτή του Πειραιά, η οποία από τότε ονομάστηκε «Ακτή Μιαούλη»

1870…. Ιδρύεται στο Άμστερνταμ η ζυθοποιία Άμστελ (Amstel). To 1968 θα εξαγοραστεί από τη Χάινεκεν (Heineken).

1901…. Προσαρτώνται στη Νέα Ζηλανδία τα Νησιά Κουκ.

1903…. Στη Σερβία ομάδα αξιωματικών εισβάλει στο παλάτι και σκοτώνει τον βασιλιά Αλεξάντερ Ομπρένοβιτς και τη σύζυγο του Ντράγκα.

1919…. Ο νικητής του Kentucky Derby και του Preakness “Sir Barton” κερδίζει το Belmont Stakes στην Νέα Υόρκη και γίνεται το πρώτο άλογο που κατακτά το Triple Crown.

1929…. Οι ελληνικοί συνεταιρισμοί αποφασίζουν να ενισχύσουν τις λαϊκές αγορές, οι οποίες επεκτείνονται στον Πειραιά.

Πάντειο Πανεπιστήμιο, 11 Ιουνίου

1931…. Ιδρύεται η “Πάντειος Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών” με χρήματα που κληροδοτεί ο Αλέξανδρος Πάντος.

1933…. Οι συλληφθέντες για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου αρνούνται την ενοχή τους.

1937…. Το καθεστώς του Στάλιν εκτελεί οκτώ κορυφαία στελέχη του στρατού.

1940…. Ο Μουσολίνι κηρύσσει τον πόλεμο κατά των Συμμάχων.

1941…. Γερμανικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σοβιετικά σύνορα.

1942…. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ αποφασίζουν να στείλουν οικονομική βοήθεια στη Σοβιετική Ένωση.

1943…. Το ιταλικό νησί Παντελέρια, το τελευταίο οχυρό του Άξονα στα σικελικά στενά, πέφτει στα χέρια των Συμμάχων.

Άρης Βελουχιώτης, 11 Ιουνίου

1945…. Το ΚΚΕ αποκηρύσσει δημόσια τη δράση του Άρη Βελουχιώτη. Λίγες μέρες αργότερα, στις 16 Ιουνίου, στη Μεσούντα κοντά στον Αχελώο, ο Βελουχιώτης αυτοκτονεί με χειροβομβιδα για να αποφύγει τη σύλληψή του από παραστρατιωτικές ομάδες που τον καταδιώκουν απηνώς.

1955…. 83 θεατές βρίσκουν τραγικό θάνατο και άλλοι 100 τραυματίζονται στο Grand Prix του Le Mans στην Γαλλία όταν η Mercedes του Pierre Levegh μετά από σύγκρουση με την Austin Healy του Lance Macklin και με ταχύτητα 150 μιλίων/ώρα βγαίνει εκτός πίστας και πέφτει επάνω τους, στη μεγαλύτερη τραγωδία που σημειώνεται σε αγώνα αυτοκινήτων. Νικητής του αγώνα, που συνεχίστηκε παρά την τραγωδία, ανακηρύσσεται ο Mike Hawthorn με Jaguar και μέση ωριαία ταχύτητα 107.09 μίλια.

1959…. Ο Αϊζενχάουερ ειδοποιεί το Κογκρέσο ότι, θα στείλει πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα.

1963…. Στη Βρετανία, η βασίλισσα Ελισάβετ συμπεριλαμβάνει τους Μπιτλς στον κατάλογο των τιμώμενων προσώπων κατά τον εορτασμό των γενεθλίων της.

1963…. Στη Σαϊγκόν ο Bουδιστής μοναχός Τιτς Κουάνγκ Ντουκ αυτοπυρπολείται διαμαρτυρόμενος για την έλλειψη θρησκευτικής ελευθερίας στο Νότιο Βιετνάμ.

1966…. Στη Σιγκαπούρη εντοπίζονται μαζικοί τάφοι όπου η οι Ιάπωνες είχαν, κατά την εισβολή τους στη χώρα, θάψει πάνω από 10.000 άτομα.

1971…. Άνθρωποι, φυσικό περιβάλλον και αρχαιότητες απειλούνται από τη μόλυνση της Αθήνας, σύμφωνα με την επισήμανση Ελλήνων ακαδημαϊκών.

1972…. Ο Καντάφι δηλώνει ότι, η Λιβύη θα βοηθήσει τους Ιρλανδούς επαναστάτες του Όλστερ.

1978…. Ο Ολλανδός Rezenbrink σημειώνει το 1.000ό γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου κατά τη διάρκεια του αγώνα Ολλανδία-Σκωτία 3-2.

1979…. Η δεξιά πτέρυγα κερδίζει τις περισσότερες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά τις πρώτες ευρωεκλογές.

Εθνική Ελλάδος, 11 Ιουνίου

1980…. Η Ελλάδα αγωνίζεται για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Νάπολη της Ιταλίας και χάνει από την Ολλανδία με 1-0. Το γκολ σημειώνει ο Κιστ με πέναλτι στο 64ο λεπτό.

1981…. Στο Ιράν, πάνω από 1.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους από το σεισμό των 6,8 Ρίχτερ

1989…. Επεισόδια μεταξύ οπαδών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με κυριότερα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, πέντε ημέρες πριν τις εκλογές.

1990…. Η τενίστρια Μόνικα Σέλες σε ηλικία 16 ετών γίνεται η νεότερη νικήτρια του Ρολάν Γκαρός.

1991…. Στην Αλβανία, τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν στο σχηματισμό της πρώτης, εδώ και 40 χρόνια, μη κομμουνιστικής κυβέρνησης της χώρας.

1992…. Η ολομέλεια του κοινοβουλευτικού σώματος της ΕΟΚ υποστηρίζει με ψήφισμά της τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την ονομασία της δημοκρατίας των Σκοπίων.

1993…. Ο Αχμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί κερδίζει μια δεύτερη 4ετή θητεία στην προεδρία του Ιράν.

1994…. Στο Μπανγκλαντές, η αστυνομία αναζητά τη φεμινίστρια Τασλίμα Νασρίν, η οποία ζήτησε την εκ βαθέων αναθεώρηση του Κορανίου, με αποτέλεσμα να την προκηρύξει ένας ισλαμιστής ηγέτης.

1996…. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίρει και επισήμως το εμπάργκο στις εξαγωγές των παραγωγών του βρετανικού βοδινού.

1997…. Εν μέσω διαδηλώσεων μελών θρησκευτικών οργανώσεων, κυρώνεται στην ελληνική Βουλή η συνθήκη του Σένγκεν.

Αντόνιο Μέουτσι, 11 Ιουνίου
Αντόνιο Μέουτσι

2002…. Ο Ιταλός Αντόνιο Μέουτσι αναγνωρίζεται από το Κογκρέσο ως ο εφευρέτης του τηλεφώνου, θέτοντας τέλος σε μια διαμάχη ετών με τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.

2003…. Σκάνδαλο στο ΔΙΚΑΤΣΑ (Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Αλλοδαπής. Τουλάχιστον 32 γραπτά έχει παραποιήσει οργανωμένο κύκλωμα, που δρούσε μέσα στο ΔΙΚΑΤΣΑ, έναντι αδράς αμοιβής. Το κύκλωμα παρενέβαινε στις εξετάσεις για την ισοτίμηση των πτυχίων Ιατρικής από χώρες του εξωτερικού. Το θέμα πυροδοτεί έντονη πολιτική διαμάχη ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου, και την αντιπολίτευση. Η υπόθεση παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.

2012… .Δύο σεισμοί χτυπούν το βόρειο Αφγανιστάν και προκαλούν τεράστια κατολίσθηση που θάβει μια ολόκληρη πόλη. Πάνω από 70 τα θύματα.

2013…. Με αιφνιδιαστική της απόφαση η κυβέρνηση ανακοινώνει το κλείσιμο της ΕΡΤ. Μεγάλες οι αντιδράσεις αλλά στις 23.12 πέφτει το σήμα σε όλα τα κανάλια.

Σαν σήμερα 11 Ιουνίου 1910 γεννήθηκε ο Ζακ Ιβ Κουστό, Γάλλος ωκεανογράφος.

Το 1922 γεννήθηκε ο Μιχάλης Κακογιάννης, Κύπριος σκηνοθέτης. («Στέλλα», «Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Ζορμπάς», «Το κορίτσι με τα μαύρα»)

Την ίδια μέρα το 1965 γεννήθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο μοναδικός Έλληνας προπονητής που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα της Ευρωλίγκας, με ελληνική ομάδα.

Ανδρέας Μιαούλης, 11 Ιουνίου
Ανδρέας Μιαούλης

Σαν σήμερα το 1835 έφυγε από την ζωή ο Ανδρέας Μιαούλης, ναύαρχος και πολιτικός, διοικητής ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος.

Το 2004 πέθανε ο Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε πρωθυπουργός επί οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989 – 1990 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί 19 χρόνια.

Την ίδια μέρα το 2015 πέθανε ο Ορνέτ Κόλμαν, Αμερικανός σαξοφωνίστας, πρωτεργάτης της free jazz.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close