ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόωρη αποχώρηση Τραμπ από τη διάσκεψη της G7 – Αγεφύρωτο το χάσμα

Πρόωρη αποχώρηση από τη διάσκεψη της ομάδας G7, των πιο επτά αναπτυγμένων οικονομικά χωρών, προγραμματίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.   

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να αναχωρήσει σήμερα, πριν από τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία των ωκεανών.   Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει τα «ρήγματα» που υπάρχουν στο πλαίσιο της G7, τα οποία έγιναν ακόμη πιο βαθιά, από την επιβολή των δασμών για τις εισαγωγές προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, είναι απίθανο να προχωρήσουν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, με δεδομένες τις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων κρατών-μελών της ομάδας G7 για το εμπόριο, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την εξεύρεση συμβιβασμών.  

Χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι «δεν υπολογίζει» την παγκόσμια τάξη.   Ο Τουσκ, ο οποίος προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη συνάντηση της G7, τόνισε: «αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι που βλέπω πως η παγκόσμια τάξη, που βασίζεται σε κοινούς κανόνες, περιφρονείται – όχι από τους συνήθεις υπόπτους – αλλά από τον βασικό αρχιτέκτονα και εγγυητή της: τις ΗΠΑ»

Σχετικά Άρθρα

Close
Close