ΙΤΑΛΙΑ

Σέρτζιο Κόστα: «ΤΑΡ τέλος – Τον βρίσκουμε άσκοπο» – «Φουλ» για Turkish Stream

 

Η Ιταλική κυβέρνηση θα επιλέξει την επέκταση του Turkish Stream διαμέσου της Ελλάδας ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και να καταστήσει την βιομηχανία της ανταγωνιστική ειδικότερα εάν επιστρέψει η Ιταλία στην Λιρέτα!

Φυσικά η επιλογή του Turkish Stream σημαίνει αυτόματα ότι ο ΤΑΡ καθίσταται περιττός ενώ η ίδια η κυβέρνηση Κόντι χαρακτήρισε τον αγωγό «ΑΣΚΟΠΟ» με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος!

Σε συνέντευξη του στο Reuters, ο Σέρτζιο Κόστα αναφέρει ότι η συμμετοχή της Ιταλίας στον TAP θα επανεξεταστεί μαζί με άλλα μεγάλα έργα.

«Ο ΤΑP είναι στο τραπέζι και το αντιμετωπίζουμε ως προτεραιότητα. Με βάση την ενεργειακή μας πολιτική και την πτώση στη ζήτηση αερίου, το έργο αυτό μοιάζει σήμερα να είναι άσκοπο» υπογραμμίζει ο προερχόμενος από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, υπουργός.

Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτό που θα εξετάσει πλέον η Ιταλία είναι κατά πόσον είναι πλέον σκόπιμο να φθάσει ο TAP στη χώρα και όχι η διαδρομή που θα ακολουθήσει, κάτι που απασχολούσε αρκετές περιοχές και παράγοντες της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Κόστα ξεκαθάρισε πως η οποιαδήποτε απόφαση για την τύχη του αγωγού θα ληφθεί μαζί με τους άλλους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν ανακοινώσει ότι θα συγκροτήσουν ειδική επιτροπή για την επίλυση διαφορών όσον «αφορά την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση δημοσίων έργων εθνικής σημασίας».

Όπως σχολιάζει το Reuters, προς το παρόν δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί εάν οι ιταλικές απειλές θα μετουσιωθούν και σε πράξεις ωστόσο είναι σίγουρο ότι η αναθεώρηση των σχεδίων αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της Ιταλίας και των εταιριών που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του έργου -κόστους 4.,5 δις ευρώ- ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται η βρετανική BP, η ιταλική Snam και η ισπανική ENAG.

Στην Ιταλία καταλήγει ο νότιος διάδρομος του αγωγού TAP, ο οποίος όταν κατασκευαστεί θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη. Ο ΤΑΡ διασχίζει ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, στη συνέχεια περνάει στην Αλβανία και συνδέεται υποθαλάσσια με την Ιταλία.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι η Ελλάδα «σαμποτάρισε» τον ρωσικό South Stream για τα μάτια των Αμερικανών για να δεχθεί την κατασκευή στο εδαφός της ενός άλλου αγωγού ο οποίος θα έιναι μη κερδοφόρος αφού ΔΕΝ θα έχει κατάληξη τις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι Ιταλοί δεν είναι χαζοί. Ξέρουν ότι το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 δεν επαρκεί για να δώσει ώθηση στην ιταλική βιομηαχία αντίθετα η Gazprom μπορεί να προμηθεύσει με άφθονο φθηνό αέριο τους Ιταλούς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close