ΙΣΤΟΡΙΑ

5 Ιουνίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

Δημήτριος Αργυρόπουλος: ο πρώτος νεκρός της Ελληνικής Αεροπορίας

 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)

Σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου 1917, η Ελληνική Αεροπορία (Ναυτική) θρηνεί τον πρώτο της νεκρό σε επιχειρήσεις, κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο: Ήταν ο Σημαιοφόρος Δημήτριος Αργυρόπουλος.

Κατά την εκτέλεση αποστολής βομβαρδισμού – εμπρησμού στην πεδιάδα της Κεραμωτής στην Καβάλα, το αεροπλάνο Henry Farman HF 27 στο οποίο ήταν χειριστής δέχεται επίθεση γερμανικού καταδιωκτικού (Fokker), τραυματίζεται ο παρατηρητής και στην προσπάθεια βίαιης προσθαλάσσωσης ο χειριστής χάνει τη ζωή του.

Η αποστολή του εκείνη τη μέρα ήταν να βομβαρδίσουν με το Henry Farman H.F.20, τους σιτοβολώνες στην πεδιάδα της Κεραμωτής.

Ο Αργυρόπουλος με τον παρατηρητή του, Σημαιοφόρο Ψύχα Παντελή, κατά την εκτέλεση της αποστολής τους αναχαιτίστηκαν από καταδιωκτικό Fokker.

Πιθανώς να ήταν Fokker D.VI (αν και είδε συμμετοχή στον πόλεμο σε περιορισμένο αριθμό, όπως και το D.V) καθώς το DR.1 και το D.VII ήρθαν αργότερα ενώ το Eindecker ήταν ένα χρόνο πριν.

Γνήσιοι απόγονοι των ελλήνων πολεμιστών, φάνηκαν αντάξιοι των περιστάσεων και παρά το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα πτητικών χαρακτηριστικών του- όποιου- Fokker, απάντησαν στην πρόκληση και ενεπλάκησαν σε αερομαχία μαζί του.

Κατά τη διάρκεια των ελιγμών, το Farman του Αργυρόπουλου προσέκρουσε στη θάλασσα και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Ο τραυματισμένος από τις γερμανικές σφαίρες παρατηρητής Σημαιοφόρος, περισυνελλέγη μετά από τιτάνια μάχη με τα κύματα, αλλά ο πιλότος Σημαιοφόρος Αργυρόπουλος Δημήτριος σκοτώθηκε ακαριαία κατά την πρόσκρουση.

Σαν σήμερα, 5 Ιουνίου, τιμούμε τον πρώτο Έλληνα νεκρό αεροπόρο του Α΄ ΠΠ.

Ποιος ήταν ο Σημαιοφόρος Δημήτριος Αργυρόπουλος

Γεννήθηκε το 1894.Κατατάχθηκε το 1915, στο Παλαιό Φάληρο.  Τον Σεπτέμβριο του 1915 αποσπάστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό στο Ναυτικό Αεροπορικό Σώμα ως μαθητευόμενος παρατηρητής αεροπόρος.

Κατά το τέλος του 1916 βρίσκεται στην αεροπορική σχολή του Μούδρου στη Λήμνο για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του ως χειριστής αεροσκάφους.

Συμμετείχε στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από το αεροδρόμιο Καζαβήτι στη Θάσο.

Ο Σημαιοφόρος Δημήτριος Αργυρόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος που έπεσε σε πολεμική αποστολή κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο…

 

1741…. Ο Δανός εξερευνητής Βίτους Γιόχανσεν Μπέρινγκ, φεύγει από τη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα, προκειμένου να εξερευνήσει την Αλάσκα.

1752…. Ο Βενιαμίν Φρανκλίνος, με το πείραμά του με το χαρταετό και το κλειδί, αποδεικνύει, ότι η αστραπή είναι ηλεκτρισμός.

1783…. Τα αδέρφια Ζοζέφ και Ζακ Μονγκολφιέ πραγματοποιούν την πρώτη πτήση αερόστατου με ζεστό αέρα φτάνοντας στα 1500 πόδια ύψος.

1817…. Πλέει για πρώτη φορά ατμόπλοιο στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά.

1822…. Ο Δράμαλης, αφού έπνιξε στο αίμα την επανάσταση του Πηλίου, φτάνει στην Κόρινθο.

5 Ιουνίου 1825…. Δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης Οδυσσέας Ανδρούτσος από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του, Γκούρα.

1826…. Διαλύεται το στρατιωτικό σώμα των γενίτσαρων στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από διαταγή του σουλτάνου Μαχμούτ.

1828…. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ο 10ος αποστέλλει στον Καποδίστρια 500.000 φράγκα για τη στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1829…. Η σκούνα του βρετανικού βασιλικού ναυτικού HMS Pickle, αιχμαλωτίζει, κοντά στην ακτή της Κούβας, το δουλεμπορικό πλοίο Voladora.

1833…. Η Αυγούστα Άντα Κινγκ, κόμισσα του Λόβελανς, γνωστή και ως Άντα Λόβελανς και νόθο παιδί του Βρετανού ποιητή Λόρδου Βύρωνα, γνωρίζει τον μαθηματικό και από τους πρώτους οραματιστές του υπολογιστή, Τσαρλς Μπάμπατζ. Αργότερα θα συγγράψει μία περιγραφή της “αναλυτικής μηχανής”, τον πρώτη υπολογιστή, δηλαδή, που έφτιαξε ο Μπαμπατζ.

1849…. Με την υπογραφή ενός νέου Συντάγματος, θεσπίζεται στη Δανία η Συνταγματική Μοναρχία.

1883…. Ξεκινάει από το Παρίσι το πρώτο ταξίδι του Όριεντ Εξπρές

1884…. Ως απάντηση στις φήμες, ότι ο στρατηγός Γουίλιαμ Τ. Σέρμαν, θα κατέβει ως υποψήφιος για το αμερικανικό προεδρικό αξίωμα με τους ρεπουμπλικάνους, στέλνει ένα τηλεγράφημα, που αναφέρει “Αν ήμουν υποψήφιος, δε θα το δεχόμουν, αν εκλεγώ δε θα τελέσω τη θητεία μου”.

1894…. Διοργανώνονται στον Πειραιά, στο λιμάνι της Ζέας, ημέρα Κυριακή, διεθνείς λεμβοδρομίες υπέρ του Γηροκομείου, με πρόεδρο της ελλανόδικης επιτροπής τον πρίγκιπα Γεώργιο και με τιμή “δι έκαστον κάθισμα επί της πλακοστρώτου παραλίας δραχμές 2”.

1895…. Καταψηφίζεται στη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά, η κίνηση του Νίκολας Φλαντ Ντέιβιν, να παραχωρήσει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

1901…. Δημιουργείται γεωργική τράπεζα στη Θεσσαλία.

1902…. Στη Γερμανία, ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β’ ζητά τον εκγερμανισμό των Σλάβων.

1907…. Πέφτει ηρωικά στη μάχη ο μακεδονομάχος Καπετάν Άγρας, κατά κόσμον Αριστοτέλης Αγαπηνός.

1913…. Στη Δανία, οι γυναίκες αποκτούν το δικαίωμα ψήφου.

1917….Η Ελληνική Αεροπορία (Ναυτική) θρηνεί τον πρώτο της νεκρό σε επιχειρήσεις, κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Σημαιοφόρο Δημήτριο Αργυρόπουλο. Κατά την εκτέλεση αποστολής βομβαρδισμού – εμπρησμού στην πεδιάδα της Κεραμωτής στην Καβάλα, το αεροπλάνο Henry Farman HF 27 στο οποίο ήταν χειριστής δέχεται επίθεση γερμανικού καταδιωκτικού (Fokker), τραυματίζεται ο παρατηρητής και στην προσπάθεια βίαιης προσθαλάσσωσης ο χειριστής χάνει τη ζωή του.

1922…. Στο Λονδίνο, ο Λουίς Μπρένεν αναγγέλλει την εφεύρεση ελικοπτέρου, που απογειώνεται σε ορθές γωνίες σε σχέση με το έδαφος.

1923…. Πραγματοποιείται νέα συνάντηση του Ελευθέριου Βενιζέλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού για τη διευθέτηση των διαφωνιών, που είχαν προκύψει κυρίως στο ζήτημα της αμνηστίας.

1929…. Σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1933…. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φρανκλίνος Ρούσβελτ, υπογράφει μία νομοθεσία με την οποία “βγάζει” την Αμερική από τον “κανόνα χρυσού”, που ήθελε τα χρήματα, που έχει εκδώσει μία χώρα να αναλογούν στο χρυσό, που διαθέτει.

 

Αλέξανδρος Παπαναστασίου, 5 Ιουνίου
Αλέξανδρος Παπαναστασίου

1934…. Επεισόδιο σημειώνεται στην ελληνική Βουλή, όταν μετά από λογομαχία μεταξύ του Γεωργίου Κονδύλη και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, βουλευτής – φίλος του Κονδύλη πετά κάθισμα κατά του Παπαναστασίου, τραυματίζοντάς τον ελαφρά στον ώμο.

1940…. Η καναδική κυβέρνηση ανακηρύσσει παράνομους όλους τους ναζιστικούς, φασιστικούς και κομμουνιστικούς οργανισμούς και φυλακίζει όλους τους ηγέτες τους.

1941…. 4.000 κάτοικοι της κινεζικής πόλης Τσόνγκπιν πεθαίνουν από ασφυξία κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης, κλεισμένοι σε ένα καταφύγιο

1944…. Οι επικεφαλής των συμμαχικών στρατευμάτων στη Γερμανία υπογράφουν το πρωτόκολλο για τη διαίρεση της Γερμανίας σε τέσσερις ζώνες και του Βερολίνου σε τέσσερις τομείς.

 

Σχέδιο Μάρσαλ, 5 Ιουνίου

1947…. Αναγγέλλεται το σχέδιο Μάρσαλ, που θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας μας μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

1950…. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν κρίνει κονδύλι ύψους 3,2 δισ. δολαρίων για πέντε προγράμματα παροχής βοήθειας σε ξένες χώρες.

1951…. Ο Μέγας Αυλάρχης Λεβίδης υποβάλλει στο βασιλιά την παραίτηση ολόκληρης της αυλής. Οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές.

1953…. Ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος θέτει σε ισχύ νέο Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Γροιλανδία και τα νησιά Φερόες αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της Δανίας.

1956…. Ο Έλβις σκανδαλίζει το κοινό, με το τολμηρό κούνημα των γοφών του, στο αμερικανικό τηλεοπτικό σόου “The Milton Berle Show”.

1959…. Νέοι ακαδημαϊκοί εκλέγονται οι Κανελλόπουλος και Αργυρός.

1961…. Εφαρμόζεται το τρίποντο για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της American Basketball League και περιλαμβάνει όλα τα σουτ που εκτελούνται από απόσταση μεγαλύτερη των 22 ποδιών (6.71μ) από το καλάθι.

1962…. Ο στρατηγός Εντμόν Ζουό, κάνει έκκληση για διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους και ζητά από την Οργάνωση του Μυστικού Στρατού (OAS) να σταματήσει τις τρομοκρατικές ενέργειες.

1963…. Παραιτείται εξαιτίας του ροζ σκανδάλου, Κριστίν Κέλερ, ο Βρετανός υπουργός Πολέμου, Τζον Προφούμο. Ο πρώην υπουργός, ενώ ήταν παντρεμένος διατηρούσε κρυφές ερωτικές σχέσεις με μία στάρλετ, η οποία είχε επίσης δεσμό με έναν ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας.

1963…. Χιλιάδες κόσμου βγαίνουν στους δρόμους του Ιράν διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του Αγιατολάχ Χομεϊνί από τον Σάχη, Παχλαβί. Οι διαδηλώσεις καταστέλλονται με τανκς

 

Πόλεμος 6 ημερών, 5 Ιουνίου

1967…. Αρχίζει ο περιβόητος πόλεμος των 6 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μία πλευρά, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία από την άλλη.

1968…. Ο Σιρχάν Σιρχάν πυροβολεί τον Ρόμπερτ Κένεντι, που θα πεθάνει μία μέρα αργότερα.

1968…. Ο Allan Mullery γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Εθνικής Αγγλίας που αποβάλλεται σε διεθνή αγώνα στο Γιουγκοσλαβία- Αγγλία (1-0) στην Φλωρεντία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

 

Ελλάδα - Κίνα, 5 Ιουνίου

1972…. Αρχίζει στη Στοκχόλμη η 1η Παγκόσμια Σύνοδος για το Ανθρώπινο Περιβάλλον. Την ίδια μέρα, Ελλάδα και Κίνα συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.

1975…. Ανοίγει για πρώτη φορά, μετά τον 6ετή πόλεμο, η διώρυγα του Σουέζ.

1977…. Βρίσκεται για πρώτη φορά στα ράφια των καταστημάτων ο υπολογιστής Apple II.

1979…. Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Αντρεότι εξετάζει την περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το Ρεπουμπλικανικό, το Σοσιαλδημοκρατικό και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

1981…. Σε πέντε ασθενείς στην Αμερική παρατηρείται ένα ιδιαίτερο είδος πνευμονίας, κάτι που αργότερα θα αποδειχθεί ότι είναι τα πρώτα κρούσματα του AIDS

1984…. Η πρωθυπουργός της Ινδίας, Ίντιρα Γκάντι, διατάσσει επίθεση στο Χρυσό Ναό, τόπο λατρείας των Σιχ.

1989…. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Δημήτρης Χαλικιάς καταθέτει για την υπόθεση Κοσκωτά.

1990…. Στην ΕΣΣΔ, το Ανώτατο Σοβιέτ ψηφίζει νόμο με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

1991…. Ο Πρόεδρος της Αλγερίας Σαντλί Μπεντζεντίντ κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας, καταργώντας την κυβέρνηση και αναβάλλοντας τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές της χώρας, μετά από 11 ημέρες διαμαρτυρίας των ισλαμιστών.

1992…. Στη Γερμανία, το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο εγκρίνει νόμο που περιορίζει αισθητά το δικαίωμα του πολιτικού ασύλου.

1994…. Στη Γενεύη, ματαιώνονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Βοσνιακό.

1994…. Ο Κώστας Κουκοδήμος καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με άλμα 8,36 μ. στα Χανιά. Το ρεκόρ του θα αντέξει 13 χρόνια, μέχρι τις 2 Ιουνίου 2007, όταν θα το συντρίψει ο Λούης Τσάτουμας με 8,66 μ.

1995…. Ο τρομοκράτης και συνεργάτης του Κάρλος, Γιοχάνες Βάινριχ, μεταφέρεται κάτω από δρακόντεια μέτρα στη Γερμανία από την Υεμένη, από όπου και εκδόθηκε.

1996…. Συμφωνείται σε συνάντηση ΕΠΑΕ-ΠΣΑΠ υπό την εποπτεία της ΕΠΟ, από την 1/7/96 που ξεκινά η μεταγραφική περίοδος, να ισχύσει η ελεύθερη και απεριόριστη κίνηση κοινοτικών παικτών στην ελληνική επικράτεια. Κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει στο δυναμικό της 4 μη κοινοτικούς παίκτες από τους οποίους θα χρησιμοποιεί 3 σε κάθε αγώνα καθώς και ελεύθερο αριθμό επαγγελματιών. Καταργείται ο θεσμός του ημιεπαγγελματία, απελευθερώνονται τα συμβόλαια και δημιουργείται κανονισμός μέσω του οποίου θα προβλέπεται το ποσό, που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ΠΑΕ στα ερασιτεχνικά σωματεία για απόκτηση ποδοσφαιριστών. Οι μεταγραφικές περίοδοι παραμένουν 1-15/1 και 1-15/7 κάθε χρόνο.

1997…. Στην Αλγερία, διεξάγονται οι πρώτες βουλευτικές εκλογές από το 1992, όταν η ακύρωση της διαφαινόμενης εκλογικής νίκης των ισλαμιστών πυροδότησε την έκρηξη βίας και αιματοχυσίας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

1999…. Η Βούλα Τσιαμίτα του Πανελληνίου Γ.Σ. κάνει πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν με 14.94μ κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Bruno Zauli που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.

2001…. Ο γερουσιαστής Τζιμ Τζέφορντς, φεύγει από το κόμμα των ρεπουμπλικάνων και έτσι η ηγεσία της αμερικανικής Γερουσίας, περνά στα χέρια των δημοκρατικών.

2002…. Ακριβώς 32 χρόνια χρειάστηκε για να στεφθεί και πάλι πρωταθλήτρια η ΑΕΚ στο μπάσκετ, που καταφέρνει να ανατρέψει το 2-0 του Ολυμπιακού. Μεγάλοι πρωταγωνιστές σε όλη την διάρκεια της περιόδου ήταν οι Έλληνες παίχτες, που σήκωσαν την ομάδα στις πλάτες τους. Τα εύσημα λοιπόν ανήκουν στους Δήμο Ντικούδη, Νίκο Χατζή Μιχάλη Κακιούζη και τα άλλα παιδιά.

2003…. Το 50ο Ράλλυ Ακρόπολις, ο σκληρότερος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος σε ευρωπαϊκό έδαφος, ξεκινά. Στο ράλι είχαν δηλώσει συμμετοχή 90 αυτοκίνητα, αλλά τελικά ξεκίνησαν 82. Θριαμβευτής στο “Χρυσό” 50ο Ράλλυ Ακρόπολις είναι ο Μάρκο Μάρτιν με Ford Focus, ο οποίος πανηγυρίζει την πρώτη νίκη της καριέρας του σε αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Ισπανός Κάρλος Σάινθ με Citroen Xsara και την τρίτη ο Νορβηγός Πέτερ Σόλμπεργκ με Subaru Impreza. Από τους Έλληνες, 14ος είναι ο Γιάννης Παπαδημητρίου με Ford.

2003…. Ένα σφοδρό κύμα καύσωνα πλήττει το Πακιστάν και την Ινδία με το θερμόμετρο να δείχνει έως και 50 βαθμούς Κελσίου.

2006…. Η Σερβία, μια μέρα μετά το Μαυροβούνιο ανακοινώνει την οριστική διάλυση της ομοσπονδίας τους.

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου 1646 γεννήθηκε η Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, Ιταλίδα μαθηματικός, η πρώτη γυναίκα που αναγορεύτηκε διδάκτωρ.

Το 1883 γεννήθηκε ο Τζον Μέιναρντ Κέινς, Άγγλος οικονομολόγος, που έκανε γνωστή την έννοια του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία.

 

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, 5 Ιουνίου
Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Την ίδια μέρα το 1898 γεννήθηκε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας.

Σαν σήμερα το 1688 πέθανε ο Κωνσταντίνος Γεράκης, τυχοδιώκτης, που διετέλεσε και πρωθυπουργός του Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη).

Το 1826 πέθανε ο Καρλ Μαρία Φρίντριχ Έρνεστ Βέμπερ, Γερμανός ρομαντικός συνθέτης.

Την ίδια μέρα το 2012 έφυγε από την ζωή ο Ρέι Μπράντμπερι, Αμερικανός συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας. («Φαρενάιτ 451»)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close