ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απαγάγετε τους 8 φυγάδες στρατιωτικούς» απαιτούν τα τουρκικά ΜΜΕ!-Σκληρή απάντηση Σιμορέλη

Η απελευθέρωση και των τεσσάρων τελευταίων από τους «οκτώ» Τούρκους φυγάδες στρατιωτικούς που την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατέφυγαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο έχει προκαλέσει γενικό παραλήρημα και στην τουρκική κυβέρνηση και στα τουρκικά ΜΜΕ.

Έτσι μετά τον Μ.Μποσντάγ τον Τούρκο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Άγκυρας ανέλαβαν τα τουρκικά ΜΜΕ να ρίξουν «λάδι» στην φωτιά.

Η Sabah έχει τίτλο «Απόφαση σκάνδαλο απο την Ελλάδα! Αφέθηκαν ελεύθεροι οι στασιαστές».

Αναφέρει ότι οι αξιωματικοί Γκεντσάι Μπογιούκ, Ουγούρ Ουτζάν, Μπιλάλ Κουρουγούλ και Μεσούτ Φιράτ, που κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού χωριού στην Αθήνα αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του δεκαοκταμήνου, που αποτελεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης.

Με ακριβώς ίδιο τίτλο η Vatan, αναφέρεται ειδικά στην αντίδραση του αντιπρόεδρου της Τουρκίας και κυβερνητικού εκπροσώπου Μπεκίρ Μποζντάγ που κατηγόρησε την Αθήνα ότι «δεν σεβάστηκε το διεθνές δίκαιο για την έκδοση εγκληματιών»και «στηρίζει την οργάνωση FETO» του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και υπογράμμισε ότι, όποια βοήθεια κι αν παρέχει στους «οκτώ» η Αθήνα, είναι «καθήκον» της Άγκυρας να τους βρει, να τους πακετάρει και να τους οδηγήσει πίσω στην Τουρκία.

«Απόφαση-σκάνδαλο» από μέρους της Ελλάδας αναφέρει και η Hurriyet

Η Milliyet, αναφέρει ότι μετά τον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί «αναμένεται και άλλα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν να εκμεταλλευτούν τη χορήγηση ασύλου που ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας»

Star και Sozcu στο ίδιο μήκος κύματος με την τελευταία να εκφράζει τους κεμαλιστές, άλλο ένα δείγμα ότι στην Άγκυρα όλοι έχουν τις ίδιες απόψεις.

Σιμορέλης: «Θα σπάσουμε τα χέρια των Τούρκων που θα έρθουν να απαγάγουν τους 8»

Σκληρή απάντηση έστω και λεκτικά και αν και δεν αποτελεί κυβερνητικό όργανο ο κυβερνητικός βουλευτής Χρήστος Σιμορέλης, στις απειλές του Τούρκου αντιπροέδρου Μπεκίρ Μποσντάγ ο οποίος είπε πως θα απαγάγουν τους οκτώ Τούρκους φυγάδες στρατιωτικούς μέσα στο ελληνικό έδαφος και θα τους «πακετάρουν» για να τους παραδώσουν στην τουρκική Δικαιοσύνη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και όποιος τολμήσει να απαγάγει τους αξιωματικούς θα του σπάσουμε τα χέρια»

Πρόσθεσε μάλιστα πως «Δεν είμαστε ούτε Κόσοβο ούτε Μαυροβούνιο. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού προς τον Ερντογάν για τους 8. Οι Τούρκοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Ούτε δίκαιο είναι, ούτε και σωστό αλλά ούτε και μπορούν. Να είστε βέβαιοι ότι αν το τολμήσουν θα τους σπάσουμε τα χέρια».

Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Οτιδήποτε και να κάνουν  είναι δικό μας καθήκον να τους βρούμε, όπου και να πάνε, θα είμαστε πίσω τους  θα  τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική δικαιοσύνη» ενώ υποστήριξε ότι «νομίζαμε πως ο Τσίπρας τηρεί τις δεσμεύσεις του» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εκδώσει τους οκτώ στην Τουρκία.

Λεκτικά αυτά που είπε  ο κύριος Σιμορέλης είναιο ενδιαφέροντα ειδικά αν προστεθούν και στην δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά ο οποίος απευθυνόμενος στην Άγκυρα προειδοποίησε: «Όχι παιχνίδια μαζί μας»

Το ζήτημα είναι κατά πόσο είναι έτοιμη η ελληνική Πολιτεία να αποτρέψει παν ενδεχόμενο απαγωγής έστω ενός εκ των «οκτώ». Το πλήγμα για την χώρα θα ήταν τεράστιο καθώς όντως θα παρουσίαζε επίπεδο Κοσόβου από πλευράς όχι μόνο ισχύος αλλά και στο πόσο μας υπολογίζει η Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι στο Κόσοβο στήθηκε μια μυστική επιχείρηση από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μαζί με τις αντίστοιχες του Κοσόβου, προκειμένου να συλληφθούν έξι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO, επικεφαλής της οποίας είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι έξι συλληφθέντες φέρονται να είναι υψηλόβαθμα στελέχη της FETO με δράση στα Βαλκάνια.

Οι Τούρκοι πράκτορες μετέβησαν στο Κόσοβο και με τη συνδρομή των αρχών της χώρας, κατάφεραν να παραλάβουν τους έξι συλληφθέντες και τους μετέφεραν στην Τουρκία με ιδιωτικό αεροπλάνο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, ωστόσο, κατήγγειλε μέσω Twitter πως δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση και προτίθεται να δράσει «σύμφωνα με τις νομικές και συνταγματικές εξουσίες» που διαθέτει.

Εν ολίγοις η Τουρκία έχει μέρος των υπηρεσιών ασφαλείας του Κοσόβου να δουλεύει για αυτήν.

Σχετικά Άρθρα

Close
Close