ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΚΟΠΙΑ

Ρ. Σεκερίνσκα (Σκοπιανή υπ. Άμυνας): ο Α.Τσίπρας είχε δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν»!

Στην αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Α.Τσίπρας, είχε συμφωνήσει στην αλυτρωτική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» ως νέα ονομασία των Σκοπίων προχώρησε η Σκοπιανή υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο FRANCE 24.

Η υπουργός είπε ότι «Λύση για το όνομα βρέθηκε, ο Α.Τσίπρας δέχθηκε την Μακεδονία του Ιλιντεν που του πρότεινε ο Ζ.Ζάεφ, αλλά στην συνέχεια υπαναχώρησε λόγω αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας του».

Το θέμα είναι τεράστιο, αφού αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η θέση της Σκοπιανής ΥΠΑΜ, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά αφού αποδεικνύεται ότι στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να δεχθούν ακόμα και τις πιο εξωφρενικές απαιτήσεις των Σκοπίων, προκειμένου να κάνουν το χατήρι των ΗΠΑ και της ΕΕ και να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, κατ’αρχήν και εν συνεχεία στην ΕΕ!

Και βέβαια, θα πρέπει να απαντήσει άμεσα το Μαξίμου: Είχε αποδεχθεί ή όχι, ο Α.Τσίπρας την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν»;

Η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων στη συνέντευξη ήταν όταν ρωτήθηκε για τις τουρκικές επενδύσεις στη χώρα της και τόνισε ότι «Απόλυτη προτεραιότητα για την ΠΓΔΜ είναι η προσέλκυση επενδύσεων και σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσει σχέσεις με όλες τις πλευρές».

Το Ίλιντεν έχει μεγάλο ιστορικό συμβολισμό καθώς η εξέγερση του Ίλιντεν  στις αρχές του 20ου αιώνα είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη!​

Κατ’αυτό τον τρόπο θα δινόταν στην περιοχή το καθεστώς «μέρους της Μακεδονίας» άρα θα υπάρχει και η «υπόλοιπη».

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η εξέγερση του Ίλιντεν εορτάζεται στα Σκόπια ως «εθνική επέτειος». Ακόμα η αποδοχή της από τον Α.Τσίπρα ξεπερνά να όρια του «λάθους».

«Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» είναι το όνομα που φέρεται να έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και μάλιστα το οποίο του επιτρέπουν όλες οι πολιτικές παρατάξεις να το χρησιμοποιήσει ως erga omnes.

Η Εξέγερση του Ίλιντεν ήταν μία επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο ελληνικό κατεχόμενο από τους Οθωμανούς, έδαφος από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση που το καλοκαίρι του 1903 άρχισε τις σφαγές του ελληνικού πληθυσμού για να «καθαρίσει» την περιοχή

Σήμερα αυτή η επανάσταση γιορτάζεται στην FYROM ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της σλαβομακεδονικης εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close