ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΙΤΑΛΙΑ

Κυβέρνηση «καθαρής» Δεξιάς… «5 Αστέρων» στην Ιταλία!

H πρώτη εθνοκεντρική κυβέρνηση της Ιταλίας, φαίνεται ότι είναι γεγονός: Ο συνασπισμός των 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά, συμφώνησαν για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας υπό τον καθηγητή Τ.Κόντε.

Τα κόμματα που την στηρίζουν αποτελούν το 56% του εκλογικού σώματος στην Ιταλία. Συγκεκριμένα 34% είχαν λάβει τα 5 Αστέρια και 36% αθροιστικά, τα δεξιά κόμματα από τα οποία δεν μετέχει η Φόρτσα Ιτάλια.

Την κυβέρνηση δεν θα στηρίξει η Φόρτσα Ιτάλια του Σ.Μπερλουσκόνι, αλλά θα την στηρίξουν τα Αδέλφια της Ιταλίας που είχαν ζητήσει μαζί με τον συνασπισμό των 5 Αστέρων την παραπομπή για εσχάτη προδοσία του προέδρου της χώρας Σ.Ματαρέλα μετά το θεσμικό πραξικόπημα της περασμένης Κυριακής.

Ο συγκεκριμένος φέρεται να έχει προεγκρίνει το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης που προτείνει η κυβερνητικός συνασπισμός.

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια πολιτική κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων -Λέγκας» δήλωσαν ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, όπως γράφει η εφημερίδα «Μεσατζέρο».

Η τελευταία συνάντηση κορυφής μεταξύ των δυο ηγετών και του Τζιουζέπε Κόντε φαίνεται ότι άνοιξε το δρόμο για την πρώτη καθαρά αντί-ΕΕ κυβέρνηση του ευρωπαϊκού νότου,.

Ο Πάολο Σαβόνα, «πέτρα του σκανδάλου» για τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Τ.Ματαρέλα, που παραλίγο να οδηγήσει σε πολιτειακή κρίση της Ιταλία, δεν θα είναι ο υπουργός Οικονομίας αλλά θα αναλάβει τις σχέσεις με την… ΕΕ!

Η ιταλική εφημερίδα γράφει ότι με δεδομένη την νέα συμφωνία μεταξύ και Κινήματος Πέντε Αστεριών και Λεγκας, ο άνθρωπος του ΔΝΤ στην Ιταλία, Κάρλο Κοταρέλι θα μεταβεί απόψε στο Κυρηνάλιο για να επιστρέψει την εντολή που του είχε δώσει ο πρόεδρος Ματαρέλα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο καθηγητής Τζιοβάνι Τρία και ο Έντσο Μιλανέζι το υπουργείο Εξωτερικών.

«Δέσμευση, συνέπεια, εργασία, υπομονή, κοινή λογική, νους και καρδιά για το καλό των Ιταλών. Ίσως να είμαστε τελικά εκεί, μετά από τόσα πολλά εμπόδια, επιθέσεις, απειλές και ψέματα. Ευχαριστώ τους φίλους για την εμπιστοσύνη, σας αγαπώ και ξέρω ότι θα σας χρειαστώ», έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook.

Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης θα αναλάβουν οι επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο.

Τα Αδέλφια της Ιταλίας, δεν θα παρουσία στην κυβέρνηση, αλλά θα την στηρίξουν στο Κοινοβούλιο. Τα Πέντε Αστέρια αναλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, το σημαντικό υπουργείο Δικαιοσύνης, και η Λέγκα, με τον γραμματέα της, εκείνο των Εσωτερικών.

Η τελική λύση επετεύχθη σήμερα το απόγευμα, μετά από δίωρη συνάντηση του Σαλβίνι με τον Ντι Μάο και τον Κόντε.

Ο Τζουζέπε Κόντε, που έχει προταθεί για την πρωθυπουργία από τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, μετέβη στις 22:00 (ώρα Ελλάδος) στο προεδρικό μέγαρο, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε τη λίστα των υπουργών του, στο τέλος της συνάντησής του με τον Ιταλό πρόεδρο. Όπως είχε προαναγγελθεί, οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας.

Η κυβέρνηση θα ορκισθεί αύριο το απόγευμα στις 4, ώρα Ιταλίας (5 ώρα Ελλάδος).

Παράλληλα, στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία, και για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων και θα είναι υπεύθυνος για το νέο θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων με τις Βρυξέλλες!

Ποιος είπε ότι η εκδίκηση τρώγεται κρύα;

«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Την κυβέρνηση συνθέτουν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια.

«Κοπιάσαμε πολύ, τώρα ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες εκπλήξεις», δήλωσε από το Μιλάνο, όπου επέστρεψε απόψε, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

Η λίστα με τους υπόλοιπους υπουργούς:

Υπουργός Δικαιοσύνης: Αλφόνσο Μποναφέντε

Υπουργός Αμυνας: Ελιζαμπέτα Τρέντα

Υπουργός Παιδείας: Μάρκο Μπουσέτι

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Αλμπέρτο Μπονισόλι

Υπουργός Υγείας: Τζούλια Γκρίλιο

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι

Υπουργός Διοίκησης: Τζούλια Μποντζόρνο

Υπουργός Περιβάλλοντος: Σέρτζιο Κόστα

Υπουργός Γεωργίας: Μάρκο Σεντινάιο

Υπουργός Υποδομών: Ντανίλο Τομινέλι

Υπουργός Νότου: Μπάρμπαρα Λέτσι

Υπουργός Εξωτερικών: Εντζο Μουαβέρο

Υπουργός Περιφερειακών και Αυτόνομων Υποθέσεων: Ερικα Στεφάνι

Σχέσεων με το Κοινοβούλιο και Αμεση Δημοκρατία: Ρικάρντο Φρακάρο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close