ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΡΩΣΙΑ

Πρωτοφανής επίδειξη πυρηνικής ισχύος: Μπαράζ εκτοξεύσεων 4 Διηπειρωτικών πυραύλων!

Το  πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Yuri Dolgoruky» που αποτελεί το καμάρι του ρωσικού ναυτικού εκτόξευσε με απόλυτη επιτυχία τέσσερις Διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bulava από τη Λευκή Θάλασσα προς την ρωσική Απω Ανατολή, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Βόρειου Στόλου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με την Μόσχα, το υποβρύχιο στρατηγικού σκοπού (όπως ονομάζεται)» Yuri Dolgoruky» πραγματοποίησε την εκτόξευση τεσσάρων βαλλιστικών ICBM πυραύλων «Bulava» από θέση βυθού.

Όλοι οι πύραυλοι χτύπησαν επιτυχώς τους στόχους στο πεδίο βολής Kura στην Χερσόνησο Καμτσάτκα στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη ημέρα, τα πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου, μαζί με αεροσκάφη πραγματοποίησαν εντατικές ασκήσεις αντιαεροπορικής άμυνας με βολές  στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Η ουσία είναι, πως πρόκειται για εκτόξευση 4 διηπειρωτικών πυραύλων σε μία μόνο άσκηση κάτι που αποτελεί σαφέστατα «μήνυμα» στην Ουάσιγκτον και τα σχέδια της για ενίσχυση χερσαίων δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής και όχι μόνο.

Δεν νομίζουμε να έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν.

Αυτή η ιδιότυπη κόντρα Αμερικανών και Ρώσων στην Ανατολική Ευρώπη και Βαλτική αποτελεί προοίμιο εξελίξεων πολύ άσχημων , οι οποίες οδηγούν σε περίπτωση ακόμα και πολέμου δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης .

Ρωσία και Κίνα ενισχύουν τα οπλοστάσια τους με ρυθμούς πραγματικά «τρελούς» ενόψει της τελικής αναμέτρησης με τις ΗΠΑ , η οποία θα υλοποοιηθεί αργά ή γρήγορα.

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει να εξοπλίζει τα πυρηνικά υποβρύχια της με μεγάλης εμβέλειας αντιαεροπορικούς πυραύλους Granit («Sizzler» από το ΝΑΤΟ) , οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομεροί» και θα αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα στον αποκαλούμενο  υποβρύχιο πόλεμο.

Το υποβρύχιο κλάσης Borei-955, Yuri Dolgoruky, είναι εξοπλισμένο με 24 πυραύλους Cruise Granit και έξι σωλήνες τορπιλών.

Ήδη τοποθετούνται πύραυλοι τύπου Calibr, το ΝΑΤΟ να τους αποκαλεί «Sizzler», οι οποίοι αποτελούν την επιτομή της πυραυλικής στην Ρωσία.

Το υποβρύχιο του σχεδίου 949A έχει σχεδιαστεί κυρίως για να εξουδετέρωση των αμερικανικών πολεμικών  στόλων και σχηματισμών αλλά και παράκτιων στόχων σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Τα υποβρύχια κλάσης Borey είναι ότι πιο σύγχρονο έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η ρωσική ναυπηγική βιομηχανία. Έχουν μήκος 170 μέτρα, ξεπερνώντας σε διαστάσεις ακόμη και μεγάλα σκάφη όπως οι φρεγάτες Type 45 του βρετανικού Ναυτικού, εσωτερική διάμετρο 13 μέτρων, πλήρωμα 107 ατόμων, μέγιστο βάθος κατάδυσης 450 μέτρα, και ταχύτητα εν καταδύσει 29 κόμβων!

Σε ανάδυση το υποβρύχιο θα αναπτύσσει ταχύτητα 15 κόμβων ενώ επιπρόσθετα θα φέρει 6 τορπιλοσωλήνες των 533 χλστ. Το εκτόπισμα του υποβρυχίου ανέρχεται σε 14.720 τόνους σε ανάδυση ενώ το πλήρες εκτόπισμα σε κατάδυση φτάνει τους 24.000 τόνους. Το κόστος του κάθε υποβρυχίου ανέρχεται στα 826 εκατ. $

Tο εντυπωσιακότερο στοιχείο του υποβρυχίου είναι το βαλλιστικό βλήμα που θα φέρει που δεν είναι άλλο από τον βαλλιστικό πύραυλο Bulava.

Τα υποβρύχια κλάσης Borey θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 16 βλήματα Bulava (SLBM) τα οποία έχουν δυνατότητα να πλήττουν στόχους σε αποστάσεις των 8000 χλμ. ενώ φέρουν από 6 έως και 10 πυρηνικές κεφαλές των 100 με 150 κιλοτόνων η καθεμία.

Τα τρία πρώτα υποβρύχια κλάσης Borei τα Κ-550, Κ-551 και Κ-535 φέρουν από 16 βλήματα το καθένα ενώ από το τέταρτο υποβρύχιο μέχρι και το όγδοο (που είναι να ναυπηγηθούν συνολικά) θα φέρουν 20 SLBM Bulava.

Το τριών σταδίων Bulava SLBM φέρει μέχρι και 10 ανεξάρτητες κεφαλές και έχει εμβέλεια 8.000 χλμ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ «απόλαυσαν» εδώ και πολλά χρόνια απαράμιλλη υπεροχή στον τομέα των υποβρυχίων για περίπου 2 δεκαετίες μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την έναρξη ναυπήγησης από μέρους του USN των πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων κλάσης Virginia.

Όμως η ένταξη του υποβρύχιου Severodvinsk και πολλών άλλων νέων υποβρυχίων στις τάξεις του ρωσικού ναυτικού έχει ανατρέψει την κατάσταση καθώς αυτά φέρουν ολόκληρη σειρά νέων συστημάτων και ικανοτήτων που προσπερνούν κατά πολύ ακόμα και τα νεώτερης ναυπήγησης αμερικανικά υποβρύχια.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button