ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιαπωνία- Ρωσία- Τουρκία προειδοποιούν για πιθανά αντίποινα στους δασμούς των ΗΠΑ

Ιαπωνία, η Ρωσία και η Τουρκία προειδοποίησαν τις ΗΠΑ για πιθανά αντίποινα τους όσον αφορά τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), με τον συνολικό λογαριασμό των αμερικανικών δασμών να φθάνει στα 3,5 δισ. δολάρια ετησίως.

Οι τρεις χώρες ανέλυσαν τις απαιτήσεις τους για αποζημίωση σε ειδοποιήσεις τους προς τον ΠΟΕ, ακολουθώντας τις αντίστοιχες κινήσεις που έκαναν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ινδία και η Κίνα.

Κάθε μία έδειξε πόσο θα αυξανόταν, με βάση το εμπόριο του 2017, το κόστος για τις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, λόγω των επίμαχων αμερικανικών δασμών.

Η Ρωσία δήλωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί, τους οποίους επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτιο, θα πρόσθεταν δασμούς 538 εκατ. δολαρίων στις ετήσιες εξαγωγές της χάλυβα και αλουμινίου.

Η Ιαπωνία υπολόγισε το αντίστοιχο ποσό στα 440 εκατ. δολάρια και η Τουρκίαστα 267 εκατ. δολάρια.

Η Κίνα, η ΕΕ και η Ινδία έχουν προσδιορίσει τις αξιώσεις τους σε 612 εκατ. δολάρια, 1,6 δισ. δολάρια και 165 εκατ. δολάρια, αντίστοιχα.

Και οι τρεις χώρες απορρίπτουν την άποψη των ΗΠΑ ότι οι εισαγωγικοί δασμοί – 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο – δικαιολογούνται από ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και για τον λόγο αυτό εξαιρούνται από τους κανόνες του ΠΟΕ.

Οι τρεις χώρες λένε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των “δικλείδων ασφαλείας” (safeguards), που αποτελούν περιορισμό του εμπορίου, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα για την προστασία μίας προβληματικής βιομηχανίας από μία απρόβλεπτη έκρηξη των εισαγωγών.

Μία χώρα που χρησιμοποιεί τις “δικλείδες ασφαλείας” θα πρέπει να αποζημιώνει άλλες χώρες -μέλη του ΠΟΕ, που πρόκειται να έχουν απώλειες από τον περιορισμό στο εμπόριο τους, κατά κανόνα με μία νέα ισορροπία των εμπορικών σχέσεων τους μέσω μίας καθαρής αύξησης των εισαγωγών άλλων προϊόντων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close