ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Γάζα: Δεκαδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από πυρά Ισραηλινών

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Γάζα όπου αυξάνεται συνεχώς ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά.

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιους κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας, καθώς οι διαδηλωτές συνέρρευσαν στα σύνορα την ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να ανοίξουν τηνπρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ.

Από ισραηλινά πυρά τραυματίστηκαν περισσότεροι από 900 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τα σύνορα.

Σύμφωνα με το Al Jazeera ανάμεσα στα θύματα είναι και ένας 14χρονος.

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κλιμακωθούν στη διάρκεια της ημέρας, 70ής επετείου από την ίδρυση του Ισραήλ, καθώς μεγάφωνα στα τζαμιά της Γάζας καλούσαν τους Παλαιστινίους να συμμετάσχουν στην αποκαλούμενη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής».

Ο απολογισμός των νεκρών προκάλεσε διεθνείς επικρίσεις, όμως οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προκαλέσει την οργή των Αράβων μεταφέροντας την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, επαναλαμβάνουν τις ισραηλινές κατηγορίες εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι υποθάλπει τη βία.

Ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα και έριξε φέιγ-βολάν στον θύλακο προειδοποιώντας τους Παλαιστινίους «να μην χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο από τη Χαμάς» και να μην πλησιάσουν ούτε να προκαλέσουν ζημιές στον συνοριακό φράκτη.

Ωστόσο χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε πέντε τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων.

Οι διαμαρτυρίες πρόκειται να κορυφωθούν αύριο Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ’ αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροσκάφη έριξανεύφλεκτο υλικό για να κάψουν ελαστικά που διαδηλωτές είχαν στοιβάξει για να τους βάλουν φωτιά και να τα αφήσουν να κυλήσουν προς τον φράκτη.

Οι Ισραηλινοί έριξαν επίσης δακρυγόνα σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε καταυλισμούς από σκηνές, οι οποίες έχουν ξεφυτρώσει κατά μήκος των συνόρων.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας, δήλωσε πως το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τον φράκτη στη Γάζα σαν ένα «Σιδερένιο Τείχος» και όποιον το πλησιάσει ως «τρομοκράτη».


http://www.nooz.gr/Images/2000/2000/822350


Ρεπορτάζ του Euronews:

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close