ΙΣΤΟΡΙΑ

13 Μαΐου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

“Αίμα πόνο δάκρυα και ιδρώτα”! Σαν σήμερα η ιστορική ομιλία Τσόρτσιλ

13 Μαίου 1940: Οι γερμανικές μεραρχίες σαρώνουν τη Δυτική Ευρώπη, ο νέος πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ, σε ιστορική ομιλία του στο βρετανικό Κοινοβούλιο, υπόσχεται στους συμπατριώτες του «τίποτε άλλο εκτός από αίμα, πόνο, δάκρυα και ιδρώτα».

Μια ομιλία που έμεινε στην ιστορία. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν Τσόρτσιλ πουθενά στην Ευρώπη.

Η ομιλία του στο βρετανικό Κοινοβούλιο :

“Χαιρετίζω την υποδοχή της Βουλής στο σχηματισμό μιας Κυβέρνησης που αντιπροσωπεύει την ενωμένη και άκαμπτη επιθυμία του έθνους να οδηγήσουμε τον πόλεμο με τη Γερμανία σε μια νικηφόρο κατάληξη.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής αποδέχτηκα την εντολή της Αυτού Μεγαλειότητας να σχηματίσω μια νέα Διακυβέρνηση. Είναι η αποδεδειγμένη επιθυμία και θέληση του Κοινοβουλίου και του έθνους ότι αυτή θα πρέπει να ερμηνευθεί στην ευρύτερη δυνατή βάση και ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει όλα τα κόμματα, τόσο εκείνα που υποστήριξαν την τελευταία Κυβέρνηση και επίσης τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Έχω συμπληρώσει το πιο σημαντικό μέρος αυτού του καθήκοντος. Ένα Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο πέντε μελών έχει σχηματιστεί, που αντιπροσωπεύει, με τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων της Αντιπολίτευσης, την ενότητα του έθνους. Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων συμφώνησαν να συμμετάσχουν είτε στο Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο είτε σε υψηλές θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Οι τρεις Υπηρεσίες Μαχών έχουν συμπληρωθεί. Ήταν αναγκαίο να γίνει αυτό μέσα σε μια μόνο μέρα, εξ αιτίας του εξαιρετικά επείγοντος χαρακτήρα και της σκληρότητας των γεγονότων. Ένας αριθμός άλλων. θέσεων, θέσεις-κλειδιά, συμπληρώθηκαν χθες και υποβάλλω περαιτέρω λίστα στην Αυτού Μεγαλειότητα απόψε. Ελπίζω να ολοκληρώσω το διορισμό των βασικών Υπουργών κατά τη διάρκεια της αυριανής μέρας. Συνήθως, ο διορισμός των άλλων Υπουργών διαρκεί λίγο περισσότερο, όμως πιστεύω ότι, όταν το Κοινοβούλιο συναντηθεί ξανά, αυτό το κομμάτι του καθήκοντος μου θα έχει ολοκληρωθεί και ότι η διοίκηση θα είναι πλήρης από όλες τις απόψεις.

Θεώρησα ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος το Κοινοβούλιο θα έπρεπε να συνέλθει για να συνεδριάσει σήμερα. Ο κ. Πρόεδρος συμφώνησε και πήρε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τις εξουσίες που του έχουν ανατεθεί από τον Κανονισμό της Βουλής. Στο τέλος των σημερινών διαδικασιών, θα προταθεί η διακοπή των συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου μέχρι την Τρίτη, 21η Μαΐου, με πρόβλεψη, φυσικά, για να συνέλθει νωρίτερα, εάν χρειαστεί. Τα μέλη του κοινοβουλίου θα ενημερωθούν με την πρώτη ευκαιρία για τα ζητήματα που τα τεθούν εκείνη την εβδομάδα. Τώρα καλώ τη Βουλή, με την Εντολή που μου έχει δοθεί, να καταγράψει την αποδοχή της για τις πράξεις που ελήφθησαν και να διακηρύξει την εμπιστοσύνη της στη νέα Κυβέρνηση.

Το να σχηματίσω μια Διακυβέρνηση αυτής της έκτασης και πολυπλοκότητας είναι από μόνο του ένα σοβαρό καθήκον, όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο μιας από τις μεγαλύτερες μάχες στην ιστορία, ότι δρούμε σε πολλά, διαφορετικά σημεία στη Νορβηγία και στην Ολλανδία, ότι πρέπει να προετοιμαστούμε στη Μεσόγειο, ότι οι αερομαχίες είναι διαρκείς και ότι πολλές προετοιμασίες, όπως αυτές που υποδείχθηκαν από τον αξιότιμο Φίλο μου από την Αντιπολίτευση, πρέπει να ληφθούν εδώ στο σπίτι μας. Σ’ αυτήν την κρίση ελπίζω ότι μπορεί να μου συγχωρεθεί αν δεν απευθυνθώ για πολλή ώρα στο Κοινοβούλιο σήμερα. Ελπίζω ότι όποιος από τους φίλους ή τους συναδέλφους μου, ή πρώην συναδέλφους μου, που επηρεάζονται από την πολιτική ανοικοδόμηση, θα φανούν απολύτως επιεικείς σε οποιαδήποτε παράλειψη πρωτοκόλλου, με την οποία είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε. Θα έλεγα στο Κοινοβούλιο, όπως είπα σε όσους συμμετέχουν σ’ αυτήν την κυβέρνηση: “Δεν έχω τίποτε να σας προσφέρω εκτός από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα”. 

Έχουμε μπροστά μας ένα μαρτύριο της πιο οδυνηρής μορφής. Έχουμε μπροστά μας πολλούς, πολλούς μήνες αγώνα και πόνου. Ρωτάτε, “ποια είναι η πολιτική μας;”. Μπορώ να πω ότι είναι το να διεξαγάγουμε πόλεμο από θαλάσσης, ξηράς και αέρος, με όλες τις εσωτερικές μας δυνάμεις και μ’ όλη τη δύναμη που μπορεί να μας δώσει ο Θεός. Να διεξαγάγουμε πόλεμο εναντίον μιας τερατώδους τυραννίας, που κανείς ποτέ δεν την έχει υπερβεί στο σκοτεινό, αξιολύπητο κατάλογο της ανθρώπινης εγκληματικότητας. Αυτή είναι η πολιτική μας. Ρωτάτε, “ποιος είναι ο σκοπός;”. Μπορώ ν’ απαντήσω με μια λέξη. Είναι η νίκη. Νίκη με κάθε κόστος, νίκη παρ’όλο τον τρόμο, νίκη, όσο μακρύς και σκληρός κι αν είναι ο δρόμος. Γιατί χωρίς νίκη, δεν υπάρχει επιβίωση. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Καμία επιβίωση για τη Βρετανική Αυτοκρατορία, καμία επιβίωση για όλα όσα αντιπροσωπεύει η Βρετανική Αυτοκρατορία, καμία επιβίωση για την επιθυμία και την παρότρυνση των γενεών, ότι η ανθρωπότητα θα προχωρήσει προς το στόχο της. Όμως αναλαμβάνω το χρέος μου με αισιοδοξία και ελπίδα. Αισθάνομαι σίγουρος ότι ο σκοπός μας δεν είναι προορισμένος ν’ αποτύχει μεταξύ των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι υποχρεωμένος να ζητήσω τη βοήθεια όλων και να πω, “ελάτε, ας προχωρήσουμε μπροστά μαζί με την ενωμένη δύναμη μας””. 

 

 

1497…. Ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ’ αφορίζει τον Τζιρολάμο Σαβοναρόλα, Δομινικανό ιερέα και κυβερνήτη της Φλωρεντία, γνωστό για το μένος του κατά της Αναγέννησης.

1568…. Στη Μάχη του Λανγκσάιντ, οι δυνάμεις της Μαρίας Στιούαρτ της Σκοτίας χάνουν από συμμαχία Σκοτσέζων Προτεσταντών υπό τον Τζέιμς Στιούαρτ, ετεροθαλή αδελφό της.

1607…. Ιδρύεται η πρώτη μόνιμη βρετανική αποικία στη Β. Αμερική, το Τζέιμστάουν στην Βιρτζίνια.

1787…. Ο Άρθουρ Φίλιπ ξεκινάει από το Πόρτσμουθ της Αγγλίας με 11 πλοία γεμάτα κατάδικους, με σκοπό να ιδρύσει αποικία στην Αυστραλία.

13 Μαΐου 1821…. Η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στο Βαλτέτσι ανοίγει το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, στρατιωτικού και πολιτικού κέντρου της Πελοποννήσου (οπλαρχηγοί: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, Ηλίας Μαυρομιχάλης, Ιωάννης Μαυρομιχάλης, Δημήτρης Πλαπούτας κ.ά.).

1830…. Το Εκουαδόρ (ο Ισημερινός) ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος και αποχωρεί από την ομοσπονδία της Γκραν Κολόμπια.

1846…. Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στο Μεξικό.

1848…. Ακούγεται για πρώτη φορά ο εθνικός ύμνος της Φιλανδίας.

1854…. Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας μπιλιάρδου στο Μάλκομ Χολ της Νέας Υόρκης.

1880…. Στο Νιού Τζέρσεϊ, ο Τόμας Έντισον πραγματοποιεί την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτροκίνητου σιδηροδρόμου.

1888…. Η Βραζιλία καταργεί με νόμο τη δουλεία.

 

Ηλεκτρογεννήτρια Τέσλα, 13 Μαΐου
Η ηλεκτρογεννήτρια του Τέσλα

1890…. Ο Νίκολα Τέσλα πατεντάρει την ηλεκτρική γεννήτρια.

1903…. Υποβάλλεται στην ελληνική Βουλή η σύμβαση για το μονοπώλιο της σταφίδας.

1909…. Εκκίνηση του 1ου Γύρου της Ιταλίας, που θα εξελιχθεί αργότερα σε μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις της επαγγελματικής ποδηλασίας.

1912…. Ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποιεί την πρώτη στρατιωτική πτήση με αεροπλάνο τύπου «Φάρμαν».

1912…. Ιδρύεται ο πρόδρομος της σημερινής βρετανικής αεροπορίας (RAF), η Royal Flying Corps (RFC).

1917…. Το θαύμα της Φατίμα. Η Παναγία εμφανίζεται σε τρία βοσκόπουλα στο χωριό αυτό της Πορτογαλίας. Από τότε, η περιοχή αποτελεί ένα από τα κυριότερα μέρη λατρείας της καθολικής εκκλησίας και κάθε χρόνο στη γιορτή της Παναγίας συρρέουν χιλιάδες πιστών απ’ όλο τον κόσμο.

1918…. Παρουσιάζονται τα πρώτα αμερικανικά γραμματόσημα για μεταφορά της αλληλογραφίας αεροπορικώς, κοστίζουν 24 σεντς και απεικονίζουν ένα αεροπλάνο.

1930…. Ο Γάλλος αεροπόρος Ζαν Μερμόζ αρχίζει να εκτελεί τακτικά δρομολόγια μεταφοράς ταχυδρομείου από το Παρίσι στη Βραζιλία.

1931…. Η ΔΟΕ, με πρόεδρο τον κόμη Ενρί Μπεγιέ Λατούρ του Βελγίου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Πιερ ντε Κουμπερτέν αποφασίζει να αναθέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο με σκοπό την επανασύνδεση της Γερμανίας με τον υπόλοιπο κόσμο έπειτα από τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τσώρτσιλ

1940…. Κατά την πρώτη του ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ καλεί τη χώρα σε πόλεμο.

1941…. Λίγο μετά τη γερμανική εισβολή, οι Αθηναίοι αρχίζουν να προμηθεύονται το ψωμί με δελτίο, ενώ οι Ναζί αποκτούν το δικαίωμα να ταξιδεύουν δωρεάν με τον ηλεκτρικό.

1943…. Γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα στη Β. Αφρική παραδίδονται στις Συμμαχικές Δυνάμεις.

1949…. Την πρώτη του δοκιμή πραγματοποιεί το βρετανικής κατασκευής βομβαρδιστικό τζετ, Καμπέρα.

1950…. Ο Τζιουζέπε Φαρίνα με Alfa Romeo 158 κερδίζει τον πρώτο αγώνα του Βρετανικού Γκραν Πρι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φόρμουλα 1 στο Σίλβερστόουν της Αγγλίας με μέση ωριαία ταχύτητα 90.96 μιλίων.

1952…. Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Κόρινθο.

1956…. Διαδηλώσεις μαθητών διοργανώνονται στη Λευκωσία υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα. Οι διαδηλωτές ρίχνουν τρεις βόμβες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άγγλος στρατιώτης και να τραυματιστούν πέντε.

1958…. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Καράκας της Βενεζουέλας, το αυτοκίνητο του Αμερικανού αντιπροέδρου Ρίτσαρντ Νίξον δέχεται επίθεση από διαδηλωτές.

1960…. Αποστολή από Ελβετούς και Αυστριακούς κατακτά την κορυφή του Νταουλαγκίρι στα Ιμαλάια, του έβδομου ψηλότερου βουνού στον κόσμο.

1961…. Οι ΗΠΑ αποφασίζουν την αύξηση αποστολής στρατιωτικού υλικού στο Νότιο Βιετνάμ.

1967…. Δοκιμάζεται για πρώτη φορά οχτάγωνο ριγκ για την αποφυγή τραυματισμών στις γωνίες.

1969…. Στην Ελλάδα αναθεωρούνται οι αποφάσεις των εκτάκτων στρατοδικείων από την 21η Απριλίου και μετά.

1970…. Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποιεί συνεχείς επιθέσεις επί 32 ώρες σε βάσεις Παλαιστινίων, σκοτώνοντας 32 Άραβες.

1972…. Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν τις περιοχές του Ανόι και της Χαϊφόνγκ στο Βιετνάμ.

1973…. 19 κράτη αρχίζουν συνομιλίες στη Βιέννη με σκοπό τη μείωση του αριθμού των στρατευμάτων στην Ευρώπη.

 

Κωνσταντίνος Καραμανλής, 13 Μαΐου

1978…. Καθιερώνεται επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.

1981…. Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σημειώνεται η πρώτη δολοφονική απόπειρα εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου B’ από τον Τούρκο “γκρίζο λύκο” Μεχμέτ Αλί Αγκτζά.

1984…. Τελευταίο επίσημο παιχνίδι για τον Γιόχαν Κρόιφ.

1985…. Η αστυνομία της Φιλαδέλφεια πραγματοποιεί έφοδο στα γραφεία της εξτρεμιστικής ομάδας MOVE, κατά την οποία σκοτώνονται 11 μέλη της.

1989…. Μια μεγάλη ομάδα φοιτητών καταλαμβάνει την πλατεία Τιενανμέν στην Κίνα και ξεκινά απεργία πείνας.

1990…. Αποτυχημένη είναι η απόπειρα πραξικοπήματος στη Μαδαγασκάρη, καθώς οι αντάρτες που καταλαμβάνουν τον κρατικό ραδιοσταθμό δεν βρίσκουν απήχηση στις μάζες.

1991…. Στην Κράινα, στο δημοψήφισμα, που έχει χαρακτηριστεί παράνομο από την Κροατία, το 90% των Σέρβων ψηφίζει υπέρ της προσάρτησης στη Σερβία και της διαφύλαξης της ενότητας της Γιουγκοσλαβίας.

1993…. Αρχίζει το 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, με την επίσημη γαλλική συμμετοχή “Η εποχή που προτιμώ” του Αντρέ Τεσινέ.

1994…. Στις ΗΠΑ, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γούντι Άλεν χάνει τη δίκη στο Εφετείο για την κηδεμονία του γιου του Σάτσελ.

1995…. Ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την περιοχή μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρότατες ζημιές σε δεκάδες σπίτια και να τραυματιστούν 15 άτομα.

1996…. Την αποφυλάκιση των χουντικών ζητά στη Βουλή ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

1996…. Το Μπαγκλαντές πλήττεται από καταιγίδες και τυφώνα που αφήνει πίσω του 600 νεκρούς.

1997…. Στη Ρωσία, η Βουλή απαγορεύει οριστικά την επιστροφή των έργων τέχνης, που κατέσχεσε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Κόκκινος Στρατός στη Γερμανία.

 

Γιάννος Παπαντωνίου, 13 Μαΐου
Γιάννος Παπαντωνίου

1998…. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, εξαγγέλλει την ιδιωτικοποίηση δώδεκα δημόσιων επιχειρήσεων, από την οποία προσδοκά έσοδα 800 δισεκατομμυρίων δραχμών. Μεταξύ άλλων ιδιωτικοποιούνται ο ΟΑΘ, ο ΟΥΘ, η ΕΥΔΑΠ, η Διώρυγα Κορίνθου, η Ιονική Τράπεζα, η Olympic Catering, το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ θα προχωρήσει η περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ. Οι εξαγγελίες προκαλούν την έντονη αντίδραση των σωματείων των ΔΕΚΟ και της ΓΣΕΕ.

…. Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στην Ινδία για τον δεύτερο γύρο πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποίησε.

2000…. Στο Έστεντε της Ολλανδίας έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων οδηγεί στο θάνατο 22 άτομα και τραυματίσει 950.

2005…. Σφαγή στο Ουζμπεκιστάν όταν στην πόλη Αντιγιάν οι κυβερνητικές δυνάμεις πυροβολούν στο πλήθος που διαδήλωνε και σκοτώνουν εκατοντάδες ανθρώπους.

2006…. Μαζική επανάσταση σε φυλακές της Βραζιλίας οδηγεί στο θάνατο 141 ανθρώπων.

2011…. Στην περιοχή Τσαρσάντα του Πακιστάν βομβιστικές επιθέσεις σκοτώνουν 98 άτομα.

2014…. Έκρηξη σε ορυχείο στην νοτιοδυτική Τουρκία σκοτώνει 301 άτομα και πυροδοτεί μαζικές διαμαρτυρίες με τον Ερντογάν να δηλώνει πως είναι ένα από τα ρίσκα του επαγγέλματος.

…. Πλημμύρες σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη σκοτώνουν 47 άτομα.

Σαν σήμερα το 1707 γεννήθηκε ο Κάρολος Λινέος, εξελληνισμένος τύπος του ονόματος του Καρλ Φον Λίνε, σουηδός βοτανολόγος, «πατέρας» της σύγχρονης βοτανολογίας και εφευρέτης του συστήματος ταξινόμησης φυτών και ζώων. Σ’ αυτόν οφείλεται το όνομα Homo Sapiens (Ανθρωπος ο Έμφρων) του ανθρώπινου είδους. Υπήρξε ο εισηγητής της θεωρίας της σταθερότητας των ειδών (φιξισμός).

Το 1883 γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανικολάου, γιατρός και ερευνητής, εφευρέτης του γνωστού Τεστ Παπ.

Την ίδια μέρα το 1889 γεννήθηκε ο Ιγκόρ Σικόρσκι, Ρώσος αεροναυπηγός, εφευρέτης του ελικοπτέρου.

Σαν σήμερα το 1884 πέθανε ο Σάιρους Μακ Κόρμικ, Αμερικανός εφευρέτης της θεριζοαλωνιστικής μηχανής.

 

Κυρά της Ρω, 13 Μαΐου
Δέσποινα Αχλαδιώτη

Το 1982 έφυγε από την ζωή η Δέσποινα Αχλαδιώτη που έμεινε στην ιστορία ως η Κυρά της Ρω, καθώς επί 40 χρόνια ύψωνε τη γαλανόλευκη στην ακριτική νησίδα της Ρω, όπου είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της από το 1924.

Την ίδια μέρα το 2002 πέθανε ο Βαλέρι Λομπανόφσκι, προπονητής της Δυναμό Κιέβου, ο μεγαλύτερος τεχνικός που ανέδειξε το σοβιετικό ποδόσφαιρο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close