ΝΕΑ ΤΑΞΗΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στη δημοσιότητα η «μυστική λίστα» του Facebook: Τι μπορούν να αναρτούν οι χρήστες και τι όχι

Οι όροι χρήσης και οι αλλαγές στα reports

Το Facebook έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα είδη των αναρτήσεων που επιτρέπει η υπηρεσία με περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το τι επιτρέπει αναφορικά με μια σειρά θεμάτων: από τη χρήση ναρκωτικών και την εργασία στη βιομηχανία του σεξ έως τον εκφοβισμό (bullying), τη ρητορική μίσους και την υποκίνηση βίας.

Επί σειρά ετών το Facebook έθετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το τι μπορούν να αναρτούν οι χρήστες του. Αλλά μόνο μια σχετικά σύντομη και γενική εικόνα ήταν διαθέσιμη σε αυτούς, ενώ υπήρχε ένα πολύ εκτενέστερο, εσωτερικό έγγραφο που ανέφερε πότε ακριβώς οι αναρτήσεις ή οι λογαριασμοί χρηστών θα πρέπει να αφαιρούνται ή να κλείνουν αντίστοιχα.

Αυτό το μακροσκελές έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ώστε να μην υπάρχει πια σύγχυση για τη λειτουργία του, όπως δήλωσε η Μόνικα Μπίκερτ, η αντιπρόεδρος πολιτικής προϊόντων και αντιτρομοκρατίας του Facebook.

«Θα πρέπει, όταν επισκέπτεται κάποιος το Facebook, να καταλαβαίνει ποια είναι ταόρια, τι επιτρέπεται και τι όχι», είπε η Μπίκερτ στους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωσή τους στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Το Facebook έχει δεχτεί δριμεία κριτική από κυβερνήσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες επειδή απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιοριστεί η ρητορική του μίσους, η θρησκευτική βία, να μην είναι εφικτή η προώθηση της τρομοκρατίας και να μην προβάλλονται ενέργειες, όπως ανθρωποκτονίες και αυτοκτονίες.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει κατηγορηθεί ότι λειτουργεί κατ’ εντολήν απολυταρχικών καθεστώτων με το να απομακρύνει περιεχόμενο που ενοχλεί κάποιες κυβερνήσεις και με το να παρέχει ελάχιστες πληροφορίες για τους λόγους που συγκεκριμένες αναρτήσεις απομακρύνονται και λογαριασμοί κλείνουν.

Οι νέοι κανονισμοί θα επιτρέπουν για πρώτη φορά στους χρήστες να προσφεύγουν κατά μιας απόφασης για την απομάκρυνση των αναρτήσεων. Μέχρι σήμερα ήταν δυνατή η προσφυγή μόνο για κλείσιμο λογαριασμών, ομάδων και σελίδων.

Το Facebook, το μεγαλύτερο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, έχει γίνει η κυρίαρχη πηγή πληροφόρησης σε πολλές χώρες.

Χρησιμοποιεί τόσο αυτοματοποιημένο λογισμικό όσο και έναν ολόκληρο στρατό από moderators (επόπτες) –που μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 7.500– για να απομακρύνουν κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που παραβιάζουν τους κανονισμούς του.

Υπό την πίεση πολλών κυβερνήσεων ενισχύει τις τάξεις των moderators από τον περασμένο χρόνο.

Σε συνέντευξή της η Μπίκερτ είπε στο Reuters ότι τα κριτήρια διαρκώς αλλάζουν με βάση, εν μέρει, τη συνεργασία με περισσότερους από 100 οργανισμούς και ειδικούς σε τομείς όπως η αντιτρομοκρατία και η εκμετάλλευση ανηλίκων.

«Όλοι θα πρέπει να περιμένουν ότι τα κριτήρια θα ενημερώνονται συχνά», πρόσθεσε η ίδια.

Η εταιρεία εξετάζει την υιοθέτηση αλλαγών στην πολιτική περιεχομένου της κάθε δύο εβδομάδες στο πλαίσιο μιας συνάντησης που θα τιτλοφορείται «Φόρουμ για τα Κριτήρια Περιεχομένου» και του οποίου επικεφαλής θα είναι η Μπίκερτ. Μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων έλαβε την άδεια να παραστεί στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας υπό τον όρο ότι θα περιγράψει τη διαδικασία, αλλά όχι την ουσία της συνάντησης.

Στη συνάντηση της 17ης Απριλίου, περίπου 25 υπάλληλοι της εταιρείας συμμετείχαν στη συζήτηση ενώ άλλοι μετείχαν με τηλεδιάσκεψη από τη Νέα Υόρκη, το Δουβλίνο, την Πόλη του Μεξικού, την Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις.

Μεταξύ των συμμετασχόντων ήταν και πρόσωπα που ειδικεύονται στη δημόσια πολιτική, τα νομικά ζητήματα, την ανάπτυξη προϊόντων, την επικοινωνία και άλλους τομείς.

Η Μπίκερτ, μια πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας στις ΗΠΑ, έθεσε ερωτήσεις, παρείχε ενημέρωση και συντόνισε τη συζήτηση, η οποία διήρκεσε περίπου μια ώρα.

Το Facebook σχεδιάζει μια σειρά από δημόσια fora τον Μάιο και τον Ιούνιο, σε διαφορετικές χώρες, για να αντλήσει μεγαλύτερη ανταπόκριση σχετικά με τους κανονισμούς της, είπε η Μαίρη NτεΜπρι, η επικεφαλής της πολιτικής περιεχομένου του Facebook.

Κανιβαλισμός και Ναρκωτικά

Η μεγαλύτερη εκδοχή της μυστικής λίστας με τους κανονισμούς, περίπου 8.000 λέξεων, αφορά μια μεγάλη κατηγορία, από λέξεις και φράσεις μέχρι φωτογραφίες και εικόνες, τα οποία το Facebook κάποιες φορές λογοκρίνει με λεπτομερείς πληροφορίες για την κάθε επί μέρους κατηγορία.

Βίντεο που εμφανίζουν ανθρώπους τραυματισμένους από κανιβαλιστικές πρακτικές, για παράδειγμα, απαγορεύονται, αλλά τέτοιου είδους οπτικό υλικό επιτρέπεται αν συνοδεύεται από προειδοποιητική ένδειξη σε «ιατρικό περιβάλλον».

Το Facebook έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιτρέπει στους χρήστες την αγοραπωλησία φαρμάκων που απαιτούν συνταγογράφηση, μαριχουάνας και όπλων στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσής της, αλλά η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα περιγράφει λεπτομερώς ποιες συνομιλίες με αντικείμενο τα παραπάνω επιτρέπονται.

Περιεχόμενο στο οποίο κάποιος «παραδέχεται ότι κάνει προσωπική χρήση φαρμάκων όχι για ιατρική χρήση» δεν θα πρέπει να αναρτάται στο Facebook, αναφέρει ο κατάλογος.

Το έγγραφο αναφέρεται εκτενώς στην παρενόχληση και το bullying, απαγορεύοντας για παράδειγμα την «εξύβριση ανηλίκου», αλλά και κάθε περιεχόμενο προερχόμενο από υποκλαπείσα πηγή, «εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις που έχουν δημοσιογραφική αξία».

Τα νέα κριτήρια δεν περιλαμβάνουν τις διαδικασίες κατά τις οποίες οι κυβερνήσεις μπορούν να απαιτήσουν την αφαίρεση περιεχομένου που παραβιάζει την τοπική νομοθεσία.

Στις περιπτώσεις αυτές, λέει η Μπίκερτ, απαιτούνται επίσημα γραπτά αιτήματα, τα οποία εξετάζονται από το νομικό τμήμα του Facebook αλλά και από συνεργαζόμενους νομικούς. Το περιεχόμενο που κρίνεται επιτρεπτό με κριτήρια του Facebook, αλλά παραβιάζει την τοπική νομοθεσία, όπως για παράδειγμα μια απαγόρευση στην Ταϊλάνδη για δυσφήμιση της βασιλικής οικογένειας, μπλοκάρεται στη συγκεκριμένη μόνο χώρα και όχι παγκοσμίως.

Τα κριτήρια του Facebook εξάλλου δεν αναφέρονται στις ψευδείς πληροφορίες –το Facebook δεν απαγορεύει την ανάρτησή τους, αλλά προσπαθεί να μειώσει τη διανομή τους– ή σε άλλα επίμαχα ζητήματα όπως η χρήση προσωπικών δεδομένων.

Οι όροι χρήσης και οι αλλαγές στα reports

 

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το Facebook μοιράζεται με το ευρύ κοινό περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στην Κοινότητα (Community) και τους Όρους αυτής, καθώς και τις αλλαγές που σχεδιάζει στην πολιτική του που αφορούν στις αναφορές (reports).

Καθώς, μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας έχει να κάνει με τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το περιεχόμενο που επιτρέπεται ή απαγορεύεται να βρίσκεται στο Facebook, αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για την εν λόγω διαδικασία. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αποκάλυψε στο CNN Greece η Siobhan Cummiskey, PublicPolicy Manager, Content – EMEA στο Facebook.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και αρκετά χρόνια, το Facebook διαθέτει συγκεκριμένους όρους για τις διαδικτυακές κοινότητες, οι οποίοι εφαρμόζονται παγκοσμίως και ενθαρρύνουν την ελεύθερη έκφραση, μειώνοντας όμως παράλληλα τους πιθανούς κινδύνους. Τι ισχύει, όμως, σχετικά με τα reports που γίνονται από τους χρήστες σε ορισμένες δημοσιεύσεις;

2

Όταν το Facebook λαμβάνει αναφορές σχετικά με περιεχόμενο που παραβιάζει τους Όρους της Community ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες. Πιο συγκεκριμένα, οι ομάδες που ελέγχουν το περιεχόμενο συμβουλεύονται τις εσωτερικές οδηγίες προκειμένου να λάβουν αποφάσεις, ακολουθώντας ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές.

Πλέον, όμως το Facebook εισάγει έναν νέο τρόπο για να εμφανίζει τις αποφάσεις που λαμβάνει σχετικά με το περιεχόμενο, δίνοντας μας την ευκαιρία να εκφράσουμε την άποψή μας σε περίπτωση που θεωρούμε ότι έχει ληφθεί λάθος απόφαση σχετικά με κάποια αναφορά.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα για τους Όρους της Κοινότητας

Η ομάδα που ασχολείται με την ορθή πολιτική χρήσης των Community είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των όρων. Τα μέλη της βρίσκονται σε γραφεία σε ολόκληρο τον κόσμο και απαρτίζεται από ειδικούς πάνω σε θέματα που αφορούν στην τρομοκρατία, τη ρητορική μίσους και την ασφάλεια των παιδιών. Ανάμεσα στα καθήκοντά τους είναι να αναζητούν εμπειρογνώμονες και οργανισμούς που τους βοηθούν να κατανοούν καλύτερα τον αντίκτυπο της πολιτικής τους.

Με τη συνδρομή τους και τα σχόλια τους, η ομάδα του Facebook εξελίσσει τους όρους. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί, ενώ θα πραγματοποιηθούν και μελλοντικές ενημερώσεις και βελτιώσεις στους όρους. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν έχει -και δεν πρόκειται- να αλλάξει είναι οι βασικές αρχές ασφαλείας πάνω στις οποίες στηρίζονται οι όροι.

Η ομάδα του Facebook αναφέρει σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί, πώς μπορεί να μην είναι πάντα τέλεια και να γίνονται λάθη, καθώς η διαδικασία περιλαμβάνει ανθρώπους και οι άνθρωποι δεν είναι αλάνθαστοι.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Siobhan Cummiskey, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο δεσμεύεται ότι εργάζεται για να βελτιώσει τον τρόπο που εφαρμόζει την πολιτική του. Τα «όπλα» του; Χρησιμοποιεί την τεχνολογία και τις αναφορές για να εντοπίσει περιεχόμενο που παραβιάζει τους Όρους της Κοινότητας. Οι αναφορές που γίνονται ελέγχονται από τα μέλη της Community Operations Team που εργάζονται 24/7, προκειμένου να ελέγξουν το περιεχόμενο σε πάνω από 40 γλώσσες. Η ομάδα αυτή αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερη μέχρι το τέλος του 2018.

3

Τι ισχύει για τις ενστάσεις στις αναφορές;

Επιπλέον, απαντώντας στα αιτήματα της Community, θα δοθεί στους χρήστες η ευκαιρία να ασκούν ενστάσεις για τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Facebook σε επίπεδο περιεχομένου. Μέχρι τώρα, οι ενστάσεις ήταν μόνο δυνατές σε ανθρώπους που τα προφίλ τους, οι σελίδες ή τα γκρουπ τους είχαν «κατέβει», καθώς δεν ήταν δυνατό να εφαρμοστεί αυτή η διαδικασία σε επίπεδο περιεχομένου. Στο εξής όμως, το Facebook δίνει τη δυνατότητα ένστασης για περιεχόμενο που αφαιρέθηκε για κατηγορίες όπως γυμνό, ρητορική μίσους, βία και σκληρό περιεχόμενο.

Ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθείται στο εξής;

Αν μία φωτογραφία, ένα βίντεο ή μία δημοσίευση είχαν αφαιρεθεί, καθώς παραβίαζαν τους Όρους της Κοινότητας, θα δίνεται η δυνατότητα να ζητηθεί αναθεώρηση. Οι ενστάσεις θα ελέγχονται από τις ομάδες του Facebook μέσα σε 24 ώρες και αν έχει γίνει κάποιο λάθος, το περιεχόμενο θα αποκαθίσταται και εκείνος που ζήτησε την αναθεώρησή του θα ειδοποιείται.

Τέλος, τον Μάιο το Facebook θα λανσάρει τους ανοιχτούς διαλόγους Facebook Open Dialogues, μία σειρά από εκδηλώσεις στο Παρίσι, το Βερολίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα πραγματοποιηθεί σχολιασμός της πολιτικής από την κοινότητα και εξιδεικευμένους επαγγελματίες. Το ίδιο θα γίνει αργότερα μέσα στο χρόνο και σε άλλα μέρη του κόσμου όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Σιγκαπούρη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button