ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σφυρίζει αδιάφορα» πάλι το ΝΑΤΟ: «Να τα βρείτε με την Τουρκία σαν καλοί γείτονες»!!

Για άλλη μια φορά το ΝΑΤΟ εξισώνει την επιτιθέμενη και προκλητική Τουρκία με την Ελλάδα και ζητάει από τις δύο χώρες «να λύσουν τις διαφορές τους σε πνεύμα καλής γειτονίας και στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων».

Για ακόμα μια φορά το ΝΑΤΟ παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και αποποιείται των ευθυνών του απέναντι στην αποθράσυνση της Τουρκίας αφού η Άγκυρα εδώ και δεκαετίες γνωρίζει ότι θα έχει «μαλακή» αντιμετώπιση.

Τη θέση του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο ΓΓ της βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε σχετικά από Τα Νέα, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Χάγη.

«Υπάρχουν ως γνωστόν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Καλώ την Τουρκία και την Ελλάδα να λύσουν τις διαφορές τους σε πνεύμα καλής γειτονίας και στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Στόλντεμπεργκ χαιρετίζοντας την πρόσφατη συνομιλία Τσίπρα-Γιλντιρίμ «για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά».

Σε ότι αφορά ενδεχόμενη παρέμβαση του ΝΑΤΟ ήταν σαφής: «Δεν θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να εισέλθει το ΝΑΤΟ στα συγκεκριμένα θέματα που προκαλούν προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ελλάδα και την Τουρκία. Και οι δύο χώρες είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και μέλη της συμμαχίας για αρκετές δεκαετίες» τονίζοντας ότι και οι δύο συμβάλλουν στις αποστολές, τις επιχειρήσεις και τη συλλογική άμυνα με διάφορους τρόπους, «κάτι που χαιρετίζουμε».

Όπου ΝΑΤΟ φυσικά από πίσω μιλούν οι Αμερικανοί. Παρά τις συνεχόμενες τουρκικές προσβολές αλλά και την αγορά των ρωσικών S-400 το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ επιλέγουν την πολιτική του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία.

Ελπίζουν πως κάποτε δεν θα υπάρχει ο Ρ.Τ.Ερντογάν και θα πρέπει μέχρι τότε να υπάρχει υπομονή ώστε η Τουρκία να παραμείνει στις συμμαχικές δομές.

Τα Στενά είναι πολύ σημαντικά για τις ΗΠΑ και ξέρουν ότι αυτή την στιγμή η προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας τα έχει «ανοίξει» για την Μόσχα επιτρέποντάς της την ελεύθερη πρόσβαση στα «ζεστά» νερά.

Η Μόσχα από την δική της πλευρά έχει χειριστεί τόσο έξυπνα το ζήτημα της Τουρκίας που έχει κυριολεκτικά «στριμώξει» τις ΗΠΑ.

Ίσως θα έπρεπε και η Ελλάδα να πάρει παραδείγματα από την Τουρκία για το πως να χειρίζεται τις δικές της υποθέσεις.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close