ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Τελειώνει ο πόλεμος κατά των ισλαμιστών στην Συρία

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο αμερικανικής επέμβασης

οι ισλαμιστές αντάρτες στην ανατολική Γούτα, εγκαταλείπουν την περιοχή κατόπιν ανακωχής με την Δαμασκό

Έπειτα από συμφωνία που συνήφθη με τη μεσολάβηση της Ρωσίας θα μεταφερθούν σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια συμφωνία που συνάπτεται στον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα κοντά στη Δαμασκό, δήλωσαν δύο πηγές της αντιπολίτευσης.

Είχαμε γράψει επακριβώς τι προέβλεπε η συμφωνία ανακωχής.

Θα ισχύσουν οι εξής επτά όροι:

Η Jaysh Al-Islam θα συμφωνήσει στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων στην Douma, συμπεριλαμβανομένου αυτών στον συριακό Στρατό

Η Jaysh Al-Islam θα παραδώσει όλο τον βαρύ οπλισμό της στην κυβέρνηση

Η Jaysh Al-Islam θα δώσει στο στρατό πλήρη πρόσβαση στους δρόμους της Douma. Αυτό θα επιτρέψει στους τραυματίες να μεταφερθούν στα τοπικά νοσοκομεία.

Οι μαχητές της οργάνωσης στην Douma θα αποφασίσουν αν θα πάνε στην Idlib, στην Daraa, ή αν θα μείνουν στην Ανατολική Γούτα και να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους με το συριακό κράτος.

Τρόφιμα και βοήθεια θα εισέλθουν στην  Douma όπου και θα δημιουργηθεί μια πολιτοφυλακή σαν αστυνομική δύναμη από πόλιτες.

Το κράτος θα επισκευάσει τις βασικές υποδομές της πόλης, όπως την ύδρευση, τον  ηλεκτρισμό και το σύστημα αποχέτευσης

Ατομική οπλοκατοχή θα υπάρχει στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας της Συρίας.

Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας μαχητές της Άχραρ αλ Σαμ που ελέγχουν την πόλη Χαράστα συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας και την παροχή αμνηστίας βάσει των όρων που έχουν θέσει οι αρχές για όσους επιθυμούν να παραμείνουν, επεσήμαναν οι πηγές.

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία και μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης εξήγησε ότι τα εμπόδια που εγείρονται ίσως καθυστερήσουν την εφαρμογή της γα κάποιες ημέρες.

«Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε και ενδέχεται να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την ανακοίνωση εκεχειρίας, ίσως ήδη από την Τετάρτη», δήλωσε μια πηγή.

Ο συριακός Στρατός και οι συμμαχικές του δυνάμεις έχουν καταλάβει το 80% της ανατολικής Γούτα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, έπειτα από μια εκστρατεία σφοδρών βομβαρδισμών που διήρκησε εβδομάδες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close