ΚΟΣΜΟΣΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΟΗΕ: «Όχι» σ’ αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα Ισραήλ

Εγκρίθηκε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο καταδικάζει τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το RT, υπήρξαν 35 αποχές, 9 κατά και 128 υπέρ της απόρριψης του αιτήματος των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ.

Σημειώνεται ότι, στο επίκεντρο της ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία αραβικών και άλλων μουσουλμανικών χωρών, βρίσκεται κείμενο όπου επισημαίνεται ότι μια μονομερής απόφαση που αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ «δεν έχει νομική ισχύ» και ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην τελική ειρηνευτική συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Μάλιστα, καλούν τον Τραμπ ν’ανακαλέσει την απόφασή του.

Η ψήφος της Γενικής Συνέλευσης είναι «μια νίκη για την Παλαιστίνη»

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου απόφασης που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.
Δηλώσεις Τσαβούσογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η ψήφος των κρατών μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι η «αξιοπρέπεια και η κυριαρχία δεν είναι προς πώληση».
Αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 128 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τις ΗΠΑ την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Εννέα κράτη ψήφισαν κατά, ενώ 35 αποφάσισαν να απέχουν.
Με ανάρτηση στο twitter ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία, η Παλαιστίνη και άλλα κράτη που εισηγήθηκαν το σχέδιο ευχαρίστησαν κάθε χώρα που υποστήριξε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση.
Έντονη εν τω μεταξύ ήταν η αντίδραση του Εκπρόσωπου Τύπου της ισραηλινής Βουλής Yuli-Yoel Edelstein, ο οποίος με μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter γράφει “Ντροπή στον ΟΗΕ” κάνοντας λογοπαίγνιο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button