ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη φυλακή 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ και οι τρεις «εγκέφαλοι» του κυκλώματος για το σκάνδαλο με την εκποίηση υλικού

Στη φυλακή θα οδηγηθούν οι 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα των Ρομά με την απάτη σε ανακυκλώσιμο υλικό του Οργανισμού. Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους και οι 3 φερόμενοι ως αρχηγοί της σπείρας.

Οι 11 κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή, ωστόσο δεν έπεισαν ανακριτή και εισαγγελέα που αργά χθες τη νύχτα, διέταξαν την προφυλάκισή τους. Οι υπόλοιποι 8 συλληφθέντες φέρονται να είχαν περιφερειακό ρόλο και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Στις απολογίες τους οι 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ υποστήριξαν ότι εργάζονται πολλά χρόνια στις συγκεκριμένες υπηρεσίες και ουδέποτε ενεπλάκησαν σε παράνομες δραστηριότητες. Για τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους με τους ρομά, τις οποίες κατέγραψε ο «κοριός» της αστυνομίας, υποστήριξαν ότι μιλούσαν μαζί τους για να τους εξηγήσουν τη διαδικασία διότι δεν την καταλάβαιναν. Αρνήθηκαν ωστόσο ότι δωροδοκηθήκαν από αυτούς για να τους παραδώσουν, χωρίς παραστατικά, μεγαλύτερες ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού.

Για τα χρήματα σε δεσμίδα με ταινία τράπεζας της Βουλγαρίας που βρέθηκαν στο σπίτι ενός υπαλλήλου, ο συνήγορος του Θέμης Σοφός είπε ότι ο ισχυρισμός ήταν ότι προέρχονταν από αγροτικές δουλειές που παράλληλα έκανε για να συμπληρώσει το εισόδημα του.

«Ωστόσο, από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει δωροδοκία, κατηγορία την οποία οι υπάλληλοι απορρίπτουν κατηγορηματικά. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν κερδίσει νόμιμους πλειστηριασμούς και τηλεφωνούσαν στους υπαλλήλους για να μάθουν πως θα παραλάβουν το υλικό», δήλωσε ο κ.Σοφός.
Οι φερόμενοι ως αρχηγοί του κυκλώματος ισχυρίστηκαν ότι λειτουργούν νόμιμα τις επιχειρήσεις τους. Αρνήθηκαν ότι απειλούσαν ανταγωνιστές τους για αποχωρούν από τους πλειστηριασμούς του ανακυκλώσιμου υλικού κι ότι δωροδόκησαν υπαλλήλους για να παραλάβουν μεγαλύτερες ποσότητες υλικού από τις αποθήκες του ΟΣΕ.

«Ορισμένες μικροπαραβάσεις είναι μεμονωμένες και μη συνδεόμενα περιστατικά σε διάφορες πόλεις της χώρας και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των φερομένων ως αρχηγών, Σάκης Κεχαγιόγλου. «Η απόφαση περί προσωρινής κράτησης του πρώτου εντολέα μου αλλά παράλληλα και η απόφαση να αφεθεί ελεύθερη η δεύτερη εντολέας μου καταδεικνύει ότι στο πρόωρο αυτό δικονομικό στάδιο ο κ.ανακριτής και η κα εισαγγελέας επιμέρισαν ρόλους και ευθύνες. Είμαι βέβαιος ότι σε τέτοια ογκώδη και περίπλοκη από οικονομοτεχνική άποψη δικογραφία, η πορεία της κύριας ανάκρισης θα διαλευκάνει πληρέστερα τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων.»

Μετά τις απολογίες τους οι 11 κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οι υπόλοιποι 8 αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους. Σε δύο επιβλήθηκε και εγγυοδοσία 5.000 ευρώ και 2.000 ευρω. Η μία εξ αυτών είναι κόρη ενός εκ των φερομένων ως επικεφαλής των ρομά.

Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, η ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τη δράση της σπείρας ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια ευρώ, μόνο μέσα σε 2 χρόνια.

Οι 3 Ρομά κατηγορούνται ότι είχαν στήσει 3 επιχειρήσεις για διαχείριση, εκμετάλλευση και πώληση παλιών σιδήρων και μετάλλων σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία. Από το Φεβρουάριο του 2015 κατηγορούνται ότι δωροδοκούσαν υπαλλήλους του ΟΣΕ με ποσά από 100 ευρώ έως 40.000 ευρώ για να παραλαμβάνουν χωρίς νόμιμες αποδείξεις μεγαλύτερες ποσότητες άχρηστου ανακυκλώσιμου υλικού από τις αποθήκες του Οργανισμού. Τα αρχηγικά μέλη φέρονται να έβγαζαν σε Τράπεζες στη Βουλγαρία και την Κύπρο τα κέρδη από την κομπίνα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button