ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Λαλάκο και Τζέφρι Πάιατ υπέρ των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα

Σημαντική ευκαιρία να προωθηθεί η ατζέντα των επενδύσεων και του εμπορίου στην Ελλάδα, καθώς και να επισημανθεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θεωρεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με ανάρτησή του στο Twitter, το διεθνές επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη από την Capital Link.

Κατά την ομιλία του στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο, με θέμα «Η ενέργεια και η γεωπολιτική: το νέο τοπίο», ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τόνισε τη σημασία των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου. «Η GE Energy έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην αγορά αιολικής ενέργειας, την οποία βλέπει να επεκτείνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Άλλα ενεργειακά έργα, είτε πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις, εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, παραγωγή λιγνίτη, είτε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Για να μην αναφέρουμε και το όφελος που θα αποφέρουν, ενισχύοντας περαιτέρω την κεντρική θέση της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την ΕΕ «για να αναζητήσουμε ευκαιρίες που δεν είναι μόνο καλές επιχειρηματικά, αλλά προωθούν και την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και την κοινή μας ασφάλεια και ευημερία».

Από τη μεριά του, ο πρέσβης της χώρας μας στις ΗΠΑ Θεοχάρης Λαλάκος στην εναρκτήρια ομιλία του επενδυτικού συνεδρίου, ανέδειξε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τη σύσταση ομάδα εργασίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας των δύο χωρών. Παράλληλα, σημείωσε, Αμερικανοί επενδυτές εξέφρασαν το ανανεωμένο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα, με έμφαση τους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της ψηφιακής τεχνολογίας, των υποδομών, καθώς και στον αγροδιατροφικό και κτηματομεσιτικό.

Συνεχίζοντας σε αυτό το μήκος κλίματος, ο κ. Λαλάκος μίλησε για νέα δυναμική που αναπτύσσεται στις οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε πως αυτή καταδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018.

Επίσης, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ τόνισε τις θετικές εξελίξεις ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και τις αισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με τους μακροοικονομικούς δείκτες και υπογράμμισε καταληκτικά: Η ελληνική οικονομία μετακινείται σταδιακά από μία κατάσταση παρατεταμένης κρίσης σε μια κατάσταση σταθερής οικονομικής αναζωογόνησης, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα.

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνου Κούτρα. «Καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί ο διάλογος σε θέματα σύγχρονου χρηματοοικονομικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, που θα αναδεικνύει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, καθώς και τα συγκριτικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο κ. Κούτρας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button