ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Συνθήκη Λωζάννης… Τέλος! – Μένει ο τίτλος «εκσυγχρονίζεται» το περιεχόμενο

Με τρεις λέξεις τελείωσαν σήμερα την Συνθήκη της Λωζάννης, Ελλάδα και Τουρκία σε ένα πρωτοφανές «ναυάγιο» της ελληνικής εξωτερικής πολικής.

Την αρχή έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν από εχθές με την συνέντευξη που έδωσε σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, κάτι που συνέχισε και σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο τούρκος πρόεδρος μίλησε για ανάγκη «επικαιροποίησης» της συνθήκες, ο Έλληνας ΠτΔ για ανάγκη «ερμηνείας σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα» και τέλος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για «εκσυγχρονισμό».

Με αυτές τις τρεις λέξεις ουσιαστικά έβαλαν την ταφόπλακα σε μια συνθήκη η οποία ρύθμισε -υποτίθεται- μια και δια παντός όλα τα εκκρεμή θέματα που προέκυψαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Δυστυχώς όμως σήμερα η υπόθεση της Συνθήκης επανήλθε και μάλιστα με τρόπο πρωτοφανή: Εντός του Προεδρικού Μεγάρου.

Το αφορά όμως αυτός ο «εκσυγχρονισμός» κατά των Α.Τίπρα, αλλά και τι επιδιώκει η Τουρκία;

Καταρχάς αφορά το καθεστώς των μουφτήδων στην Δυτική Θράκη (οι οποίοι διορίζονται από το ελληνικό κράτος όπως προβλέπεται) και φυσικά το φλέγον θέμα του εθνοτικού και όχι θρησκευτικού προσδιορισμού (όπως ήταν μέχρι σήμερα) της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Τα ανταλλάγματα, που υποτίθεται θα πάρει η Ελλάδα ήσσονος σημασίας: Κάποια ρύθμιση για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης σε συνδυασμό με θέματα απόδοσης περιουσιών σε Έλληνες της Κων/πολης που εκδιώχθηκαν από το πογκρόμ του 1955.

Μάλιστα ο Ερντογάν έφερε το συγκεκριμένο θέμα σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου μιλώντας «για σφάλματα του παρελθόντος που ανάγκασαν Έλληνες να «αποχωρήσουν»(!) από την Πόλη.

Να σημειωθεί πως ο Τούρκος πρόεδρος επιστρατεύοντας τη γνωστή τουρκική πονηριά, προσπάθησε να εξισώσει το θέμα των μουφτήδων με αυτό του Πατριάρχη.

Δεν ξέρει όμως (ή μάλλον γνωρίζει πολύ καλά αλλά δεν λέει) ότι το θέμα του Πατριάρχη (η εκλογή του δηλαδή)  έχει λυθεί με σουλτανικό φιρμάνι και δεν περιέχεται στην Συνθήκη της Λωζάννης όπως το θέμα του διορισμού  μουφτή απ το ελληνικό κράτος και όχι η εκλογή του από την μειονότητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος πάτησε σε καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει ως «τουρκική» την μουσουλμανική ένωση Ξάνθης.

Οι αλλαγές που έρθουν για την Ελλάδα από την προδιαγεγραμμένη αυτή ήττα θα είναι τεκτονικές.

Αυτό γιατί μια «επικαιροποίηση» της Συνθήκης όπου η μουσουλμανική μειονότητα, αίφνης θα βρεθεί να αναφέρεται ως «τουρκική», πολύ απλά σημαίνει ότι η Τουρκία θα έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο εφεξής σε οτιδήποτε συμβαίνει στην Δυτική Θράκη!

Και επίσημα πλέον. Για οποιοδήποτε θέμα που θα εγείρουν οι «Τούρκοι» της δυτικής Θράκης αμέσως το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, θα επικαλείται θέμα εθνικής μειονότητας και θα αποκτήσει λόγο στην περιοχή.

Ουσιαστικά θα μετατρέψει έτσι τη δυτική Θράκη σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Και αυτό με την σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας!

Θα συμβεί ότι συμβαίνει με την τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία, όπου η πίεση τη Τουρκίας είναι συνεχής.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό: Η Τουρκία θα απορροφήσει και όλους τους μουσουλμάνους (Πομάκους, Αθίγγανοι) που δεν είναι και δεν αισθάνονται Τούρκοι ως Τούρκους!

Αλλά και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απαντήσει τι ακριβώς σημαίνει η λέξη «εκσυγχρονισμός» και τη διαφορά έχει από την λέξη «επικαιροποίηση» που χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όταν υπογραφόταν η συνθήκη και από την Τουρκία,  οι μουσουλμάνοι δεν ήταν Τούρκοι και τώρα ξαφνικά και ως δια μαγείας έγιναν;

Τι σημαίνει «εκσυγχρονισμός» σε μια διακρατική συνθήκη, όπου ρυθμίζονται θέματα σε επίπεδο κρατών; Τα είναι ο εκσυγχρονισμός διεθνούς συνθήκης; Σχέδιο νόμου;

Έχει συναίσθηση του τι ακριβώς είπε;

Το πρόβλημα είναι πως μια τέτοια μεταβολή στην μειονότητα θα ολοκληρωθεί όπως τελείωσε  και το Κόσσοβο για την Σερβία. Εάν όχι σε αυτή τη γενιά στην επόμενη.

Δυστυχώς έμελλε στις 7 Δεκεμβρίου όπου είναι η επέτειος της ιαπωνικής επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ η ελληνική διπλωματία να υποστεί ένα ελληνικό, αυτή τη φορά, Περλ Χάρμπορ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button