ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Στους δρόμους των Βρυξελλών βγήκαν περίπου 45.000 διαδηλωτές, για να στηρίξουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Οι οργανωτές είχαν ανακοινώσει χθες πως υπολόγιζαν ότι 20.000 άνθρωποι θα συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Η «επίσημη καταμέτρηση» της αστυνομίας των Βρυξελλών ανακοινώθηκε περίπου μία ώρα αφότου ξεκίνησε η πορεία από ένα πάρκο που βρίσκεται πολύ κοντά στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η πορεία, που αναμένεται να διατρέξει επί πολλές ώρες την ευρωπαϊκή συνοικία, «πνίγηκε» σε ένα κύμα από σημαίες με κόκκινες και κίτρινες ρίγες, που είναι τα χρώματα της Καταλονίας.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Ευρώπη, ξύπνα!», το σύνθημα της διαδήλωσης, ορισμένοι επαναλαμβάνοντας εν χορώ ''Independancia'' (Ανεξαρτησία).

Καταλανοί αξιωματούχοι που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, περιλαμβανομένου του Κάρλες Πουτζντεμόν, του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο, αναμένεται να απευθύνουν ομιλίες στη συγκέντρωση.

Άλλα συνθήματα στρέφονταν κατά της στάσης των ηγετών της ΕΕ.

«Η δημοκρατία; Την υπερασπιζόμαστε όταν μας βολεύει», μπορούσε να διαβάσει κανείς σε ένα πανό με το πορτρέτο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο οι αυτονομιστές κατηγορούν ότι πήρε το μέρος της Μαδρίτης που ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής και απέπεμψε την περιφερειακή κυβέρνηση μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.

Ένα άλλο πανό έκανε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στη στάση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι το 2017 και εκείνην του πρώην δικτάτορα Φράνκο στις αρχές του Εμφυλίου Πολέμου το 1936, ρωτώντας στα αγγλικά: «Αυτές είναι οι αξίες της ΕΕ;»

Σχετικά Άρθρα

Back to top button