ΕΛΛΑΔΑ

Λύσεις ψάχνουν για την διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής

Περιοχές όπως οι Γραμματικό, Φυλή, Σχιστό, Ελαιώνας, Παπάγου, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Παιανία, Μέγαρα, εξετάζονται για την δημιουργία υποδομών διαχείρισης ή διάθεσης απορριμμάτων. Ο ΕΔΣΝΑ (Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής) και οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Αττικής δυσκολεύονται στην οικονομική διαχείριση προκειμένου όλες οι εγκαταστάσεις (παλιές και νέες) ναι μπορούν να καλύψουν το σύνολο των σκουπιδιών.

Το στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν είναι να μην ανοίξει… μύτη στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και να μη δημιουργηθεί «χρονικό κενό» μεταξύ της δημιουργίας και λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων και του κορεσμού των παλαιών. Η εξίσωση ωστόσο δείχνει δύσκολη, καθώς ήδη στους Δήμους Κρωπίας, Πετρούπολης και Μάνδρας επικρατεί μεγάλος αναβρασμός, με τους δημοτικούς άρχοντες να αντιδρούν στη λειτουργία εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων σε λατομεία των περιοχών τους.

Για αυτό σε πρώτη φάση, η αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ κυρία Αφροδίτη Μπιζά, θα παραταθεί η διαβούλευση της πρότασης για τα ανενεργά λατομεία του Λεκανοπεδίου που μπορούν να αποτελέσουν χώρους για την υποδοχή εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής. «Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση, εκτιμώ εντός του Δεκεμβρίου» σημειώνει η κυρία Μπιζά.

«Σωσίβιο» και πάλι η Φυλή

Παράλληλα, η εξεύρεση των κατάλληλων περιοχών που θα υποδεχθούν τις υποδομές για τα απορρίμματα και η ολοκλήρωση της κατασκευής τους θα πρέπει να συνδεθούν με την απόσυρση των παλαιών. Πρόσφατα η παράταση του χρόνου ζωής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής έδωσε στην Περιφέρεια Αττικής ένα χρονικό περιθώριο τριών ετών (ένα έτος υπόλοιπο ζωής συν δύο χρόνια η παράταση) για την υλοποίηση του σχεδιασμού της. Αφορά την επέκταση του Β' κυττάρου κατά 108 στρέμματα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button