ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία: Σύλληψη 13 ατόμων για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Σέρβων

Ο πόλεμος της Βοσνίας συνεχίζει ν’ απασχολεί την πλανήτη ακόμα και 22 χρόνια μετά το τέλος του. Πολλά από τα εγκλήματα που έλαβαν χώρα τη «ματωμένη» τριετία (1992-95) συνεχίζουν να ψάχνουν τους ενόχους τους και μερικά από αυτά όπως φαίνεται τους βρήκαν.

Δεκατρείς Βόσνιοι συνελήφθησαν για εγκλήματα πολέμου που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εναντίον Σέρβων στην περιοχή του Κόνιτς κατά της διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95), όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές και δικαστικές πηγές.

Πρόκειται για πρώην στελέχη του στρατού και του υπουργείου Εσωτερικών της Βοσνίας που φέρεται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου σε βάρος πολλών δεκάδων Σέρβων στην Μπράντινα, το Κόνιτς και άλλες κοινότητες, κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1992.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι οι συλλήψεις έγιναν στο Κόνιτς και το Σαράγεβο.

«Σχεδόν όλοι οι Σέρβοι κάτοικοι της περιοχής αυτής υποχρεώθηκαν την εποχή εκείνη να την εγκαταλείψουν», σημείωσε η εισαγγελία.

Οι 13 συλληφθέντες κατηγορούνται για δολοφονίες, βασανιστήρια, βιασμούς και άλλα εγκλήματα σε βάρος αμάχων πολιτών.

Στα μέσα Νομεβρίου ένα πρώην μέλος των βοσνιακών δυνάμεων, ο Έντεμ Ζίλιτς, καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών από δικαστήριο του Σαράγεβο για εγκλήματα πολέμου. Ο Ζίλιτς ήταν υπεύθυνος για ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης Σέρβων στο Κόνιτς.

Back to top button