ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά η μάχη για την πολιτική επιβίωση της Μέρκελ

Στη σκιά των τριβών που προκάλεσε εντός της υπηρεσιακής κυβέρνησης το θέμα της γλυφοσάτης και η μονομερής ενέργεια του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Σμιτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταϊνμάγερ συνεχίζει τον κύκλο επαφών για να διερευνήσει τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό υποδέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης στις 9 (ώρα Ελλάδας) την υπηρεσιακή καγκελάριο και πρόεδρο της CDU Α. Μέρκελ, τον πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών Χ. Ζέεχοφερ καθώς και τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Μ. Σουλτς.

Όπως σχολιάζει το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση, σήμερα ξεκινά η μάχη για την πολιτική επιβίωση της καγκελαρίου. «[…] Η Μέρκελ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να συγκροτηθεί αυτή η συμμαχία» διότι «μόνον αυτή τής διασφαλίζει μια σταθερή θέση ισχύος».

«Με 20% δεν παίρνεις το 100%»

Αυτό βέβαια την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι των Σοσιαλδημοκρατών. Δεν είναι τυχαίο ότι επιφανή στελέχη της συντηρητικής παράταξης προειδοποιούν ήδη για κίνδυνο μαξιμαλιστικών αξιώσεων εκ μέρους του SPD. «Το SPD γνωρίζει καλά ότι με 20% στις εκλογές δεν μπορεί να υλοποιήσει το 100% των απαιτήσεών του», δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Δεδομένου ότι ο Μ. Σουλτς βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αφού η κομματική βάση δεν επιθυμεί τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού θεωρώντας ότι ζημιώνει το κόμμα αλλά και τη δημοκρατία στη χώρα, μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα ζητήσουν μεγάλα και ισχυρά ανταλλάγματα. Αυτό δεν αναμένεται να περιοριστεί στη στελέχωση υπουργείων, κυρίως δε του Οικονομικών. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα με την CDU/CSU το SPD θα επιχειρήσει να βάλει μια έντονη σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα, προωθώντας, μεταξύ άλλων, μια πιο φιλική και επιθετική ευρωπαϊκή πολιτική, την καθιέρωση κατώτατων συντάξεων, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση.

Κατά την αποψινή συνάντηση πάντως δεν αναμένεται να γίνουν συζητήσεις επί της ουσίας και συγκεκριμένων πολιτικών πεδίων. Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι περισσότερο να διαπιστώσει εάν υπάρχει επί της αρχής βούληση για διαπραγματεύσεις και εάν οι δυνητικοί εταίροι είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν κόκκινες γραμμές προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο σε μια νέα τρικομματική. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι εν λόγω προϋποθέσεις θα οριστεί και νέα συνάντηση των τριών, αυτή τη φορά όμως χωρίς την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button