ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Ισόβια για τον «άγγελος του θανάτου» και τον «τίγρη» της ESMA (φωτό, βίντεο)

Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν την περίοδο 1976 με 1983, υπό στρατιωτική διοίκηση, καταδικάστηκαν δύο πρώην αξιωματικοί του Ναυτικού της Αργεντινής.

Οι Αλφρέντο Αστίζ (δεξιά στη φωτογραφία) και Χόρχε Εντουάρντο Ακόστα (αριστερά) κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στον βασανισμό και τον φόνο εκατοντάδων πολιτικών αντιπάλων του τότε καθεστώτος Βιντέλα. Συνολικά 54 άτομα οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης για εγκλήματα που έγιναν στη Σχολή του Ναυτικού, γνωστή ως ESMA.

Ο Αστίζ, γνωστός ως «άγγελος του θανάτου» αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη. «Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ομάδες εκδίκησης και δίωξης» είπε στη διάρκεια της δίκης, «δεν θα ζητήσω ποτέ συγχώρεση».

Τόσο ο Αστίζ όσο και ο Ακόστα, που είναι γνωστός ως «ο τίγρης», είχαν ήδη καταδικαστεί σε ισόβια το 2011 για άλλες κατηγορίες που σχετίζονταν και πάλι με βασανιστήρια, φόνους και απαγωγές. Από τους 54 κατηγορούμενους, 29 καταδικάστηκαν σε ισόβια, 19 σε ποινές από 8 έως 25 χρόνια φυλάκισης και έξι αθωώθηκαν.

«Είναι πιο πολύ κι από ό,τι περιμέναμε» σχολίασε η Μίριαμ Λεβίν, που επιβίωσε από την ESMA, πολύ γνωστή ναυτική σχολή του Μπουένος Άιρες που χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο βασανιστηρίων. Παρακολούθησε τη δικαστική διαδικασία μαζί με εκατοντάδες ακτιβιστές και συγγενείς των θυμάτων, έξω από το κτίριο του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το BBC, εκτιμάται πως 30.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν όταν πήρε την εξουσία η στρατιωτική χούντα του Βιντέλα το 1976, με τη «δέσμευση να απαλλάξει τη χώρα από την απειλή του κομμουνισμού».

Κατά τη διάρκεια της επταετούς εκστρατείας τρόμου, αριστεροί ακτιβιστές αλλά και απλοί πολίτες κρατήθηκαν παράνομα και δολοφονήθηκαν. Μεταφέρθηκαν σε μυστικά κέντρα βασανιστηρίων και φόνων που είχε στήσει ο στρατός κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που ονομάστηκε «Βρώμικος Πόλεμος».

Η ESMA ήταν το μεγαλύτερο μυστικό κέντρο βασανιστηρίων στην Αργεντινή. Το 2004 έγινε μουσείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκτιμάται πως περίπου 5.000 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν εκεί. Το 90% δεν βγήκε ζωντανό. Κάποιοι εκτελέστηκαν ενώ άλλοι πετάχτηκαν έξω από αεροπλάνα, ναρκωμένοι αλλά ζωντανοί, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η δίκη ξεκίνησε το 2012 κι επικεντρώθηκε στα εγκλήματα της ESMA σε βάρος 789 θυμάτων. Στην υπόθεση βρέθηκαν εμπλεκόμενοι περισσότεροι από εξήντα άνθρωποι, αλλά τελικά 54 οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης επειδή κάποιοι πέθαναν εντωμεταξύ κι άλλοι θεωρήθηκαν πολύ άρρωστοι για να δικαστούν.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button