Ζήτησε «λύτρα» από το Βερολίνο ο Ρ.Τ.Ερντογάν: «Δώστε μου τους δύο Τούρκους στρατηγούς και σας δίνω τον δημοσιογράφο»

0

Ζήτησε «λύτρα» σαν «μαφιόζος» από το Βερολίνο ο Ρ.Τ.Ερντογάν καθώς απαιτεί να του επιστραφούν οι δύο Τούρκοι πραξικοπηματίες γκιουλενιστές στρατηγοί που έχουν ζητήσει άσυλο στην Γερμανία ως αντάλλαγμα για τον Γερμανότουρκο δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτσέλ που κατηγορείται για «τρομοκρατία»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στη Γερμανία να ανταλλάξει τον Γερμανό δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής Ντενίζ Γιουτσέλ, που κρατείται από την Άγκυρα με την κατηγορία της τρομοκρατίας, με δύο Τούρκους πρώην στρατηγούς που έχουν ζητήσει άσυλο από το Βερολίνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και κατηγορούνται ως γκιουλενιστές.

Η Bild επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, είπε πως ο Ερντογάν έκανε τη πρόταση αυτή πριν μερικές εβδομάδες, όμως το Βερολίνο την απέρριψε και φυσικά δεν θα τολμούσε να κάνει και αλλιώς καθώς το ρεζίλεμα θα ήταν τεραστίων διαστάσεων.

«Προφανώς δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια συμφωνία», διαρρέει το γερμανικό ΥΠΕΞ το οποίο δεν τολμάει να το σχολιάσει ούτε επίσημα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα από την πλευρά του ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικός

Ο Γιουτσέλ, που εργάζεται ως ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, συνελήφθη τον Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία της διασποράς προπαγάνδας υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και συνεπώς θεωρείται ως υποστηρικτής της «τρομοκρατίας».

Το Βερολίνο έχει ζητήσει επανειλημμένως την απελευθέρωσή του. Έχει πολύ ενδιαφέρον η κόντρα αυτή Γερμανίας-Τουρκίας καθώς το Βερολίνο ήταν ίσως ο μόνο σύμμαχος που είχε απομείνει στην Άγκυρα λόγω γεωστρατηγικού προσανατολισμού

Σχόλια

Loading...