5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την υπνικη παραλυση

0

Είναι ένα από τα πιο τρομακτικά φαινόμενα που είναι γνωστά στον άνθρωπο, η υπνικη παραλυση, η τρομακτική εμπειρια του ξυπνήματος ξαφνικά μεσα στη νύχτα, οπου προσωρινά καποιος ειναι ανίκανος να μετακινήσει έναν μυ ή ακόμα και να μιλήσει. Για μερικούς, συμβαίνει κατα την διαρκεια της νυχτας , ενω άλλοι αντιμετωπίζουν φρικιαστικά οράματα και αισθήσεις κατά την παράλυσή τους. Είτε υποφέρατε προσωπικά είτε όχι, εδώ είναι πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την υπνικη παραλυση.

5  Είναι πιο συνηθισμένο από ό, τι νομιζεις

Σύμφωνα με μια μελέτη που εγινε στην Αμερική το 2011, στην οποία ερωτήθηκαν 3.600 τυχαία άτομα εάν είχαν παρουσιάσει συμπτώματα υπνικης παραλυσης, ένα σοκαριστικό 65% είπε ότι είχαν και η έρευνα που διεξήχθη  διαπίστωσε ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες τείνουν να  κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα της τρομακτικής διαταραχής.

Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα των δοκιμών τους έδειξαν ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός Αφροαμερικανών υπέφερε από υπνικη παραλυση από οτι άλλες εθνότητες και η πιο συνηθισμένη ηλικιακή ομάδα που πλήττεται από τη διαταραχή του ύπνου είναι η ομαδα 16-43 ετών, αν και άνθρωποι νεότεροι η μεγαλύτεροι  έχει αναφερθει ότι επηρεάζονται, επίσης.

4  Δεν μπορείς να ξυπνήσεις

Μερικοί άνθρωποι έχουν μάθει μια πρακτική που ονομάζεται διαυγές όνειρο, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορουν να διατηρήσουν ένα ορισμένο βαθμό ελέγχου και συνείδησης ενώ ονειρεύονται, επιτρέποντάς τους, για παράδειγμα, να ξυπνούν από έναν έντονο εφιάλτη. Δυστυχώς, αυτό δεν λειτουργεί για την υπνικη παραλυση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπνικη παραλυση συμβαίνει όταν ένα άτομο βρίσκεται στα μισά του δρόμου ανάμεσα στο να είναι ξύπνιο και στον ύπνο του REM, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ονειρεύονται τεχνικά, καθώς τα μάτια τους είναι ακόμη ανοιχτά και οι αισθήσεις τους σε εγρήγορση.

Οι άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι προσπαθούν απελπισμένα να κουνηθίσουν τα δάκτυλα των ποδιών τους ή να ουρλιάξουν για να ξυπνήσουν πλήρως, αλλά δεν είναι χρήσιμο και ο πάσχων πρέπει απλά να περιμένει την παράλυση να περάσει.

3 Μπορει να δεις τρομακτικα πραγματα

Αν και είναι σπανιότερο από την αίσθηση της παραλυσης, μερικοί άνθρωποι αναφέρουν πολύ τρομακτικά οράματα και αισθήσεις ενώ βρίσκονται στην παραλυμένη κατάσταση τους.

Για παράδειγμα, πολλοί έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται βάρος στο στήθος τους κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου παράλυσης του ύπνου, σαν  ένα αόρατο όν κάποιου είδους να στεκεται απο πανω τους στο κρεβάτι.

Άλλοι αναφέρουν φωνές  στο δωμάτιο, σε μια περίπτωση ένας άνδρας ανέφερε ότι άκουσε βαριά αναπνοή και βαθύ γρυλισμό να έρχεται από πίσω του, αν και δεν κατάφερε να γυρίσει και να κοιτάξει.

Ενδεχομένως το πιο τρομακτικό πραγμα για την υπνικη παραλυση είναι ότι μερικοί άνθρωποι που τη βιώνουν ισχυρίζονται ότι βλέπουν φιγουρες στο δωματιο μαζί τους, σκοτεινές σκιές που σκαρφαλώνουν πάνω τους, ενώ είναι τελείως ανίκανοι να κινηθούν, γεγονός που μας φέρνει στο νούμερο δύο ….

2 Οι ανθρωποι βλεπουν τα ίδια πράγματα

Ένα από τα πιο ανεξήγητα και τρομακτικά γεγονότα σχετικά με την παράλυση ύπνου είναι ότι άνθρωποι από όλο τον κόσμο που δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους έχουν αναφέρει ότι είδαν το ίδιο πράγμα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τους.

Η συχνότερα αναφερθείσα εμφάνιση που παρατηρείται από εκείνους που πάσχουν από παράλυση του ύπνου είναι η “the old hag”. Πολλοί συγγραφείς και ψυχίατροι που έχουν μελετήσει την παράλυση του ύπνου έχουν σημειώσει ότι πολλοί από τους ασθενείς τους αναφέρουν την παρουσία μιας οργισμένης ηλικιωμένης γυναίκας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τους, η οποία φαίνεται να απολαμβάνει τον φόβο και τον πανικό που προκαλεί στα θύματά της καθώς βρίσκονται εκεί .

Αυτό το ον δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο, σε όλη την ιστορία της παράλυσης του ύπνου έχει περιγραφεί. Στην πραγματικότητα, στη σκανδιναβική λαογραφία,υπαρχει η πίστη  ότι η ίδια η παράλυση του ύπνου προκαλείται από την ψυχή μιας νεκρης γυναίκας, η οποία έχει αφήσει το σώμα της για να τρομάξει αθώους ανθρώπους ενώ κοιμούνται στα κρεβάτια τους. Αυτή η οντότητα, την οποία οι σκανδιναβοί αναφέρουν ως «mare» είναι στην πραγματικότητα όπου προέρχεται ο όρος εφιάλτης(nightmare).

Αυτή η επαναλαμβανόμενη εμφάνιση οδήγησε πολλούς να πιστέψουν ότι η παράλυση του ύπνου είναι υπερφυσική στη φύση της  και όχι ιατρική και είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι βλέπουν την ίδια οντότητα.

1 Γνωρίζουμε πώς να το αντιμετωπίζουμε

Οσο πραγματικά παράξενο και τρομακτικό το φαινόμενο της παράλυσης του ύπνου και αν είναι, ευτυχως οι γιατροί έχουν διαπιστώσει ότι είναι αρκετά εύκολο να θεραπευτεί.

Μελέτες έχουν δείξει οτι η  κύρια αιτία της παράλυσης του ύπνου και όλου του τρομου που έρχεται με αυτό είναι απλά το να μην πάρει καποιος αρκετό ύπνο. Χωρίς αρκετό ύπνο REM, ο εγκέφαλος ειναι πιο δύσκολο να κλείσει,  με αποτέλεσμα μερικές φορές την κατάσταση ανάμεσα στο να είσαι ξύπνιος και να ονειρεύεσαι , στην διαρκεια της οποίας  λαμβάνει χώρα η υπνικη παράλυση .

Επίσης, τα υψηλά επίπεδα άγχους  είναι γνωστό ότι προκαλούν εμπειριες  παράλυσης ύπνου και ακόμη η καταναλωση μεγάλων γεύματων ή  αλκοόλ ακριβώς πριν από τον υπνο μπορεί να προκαλέσει επίσης.

Συνιστάται ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την παράλυση του ύπνου είναι να μάθετε να χαλαρώνετε πραγματικά και να σταματατε όλες τις ανησυχίες σας πριν πάτε για ύπνο και να πάρετε 6-8 ώρες καλό ύπνο καθε νύχτα.

Submitted by Kristian Harrison

ΠΗΓΗ

Σχόλια

Loading...