Ο Ερντογάν μπορει να αντιμετωπίσει σύλληψη στη Σουηδία μετά την επίσημη κατηγορια για γενοκτονία των Κουρδων!

0

Σημειώνοντας την πρώτη φορά που μια χωρα – η Σουηδια – κατεθεσε ποτέ καταγγελία εναντίον ενός αρχηγού κράτους, αυτή την εβδομάδα πέντε βουλευτές από τη σκανδιναβική χώρα κατηγόρησαν επισήμως τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για γενοκτονία.

Σύμφωνα με την καταγγελία των βουλευτών, ο Ερντογάν διέπραξε εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά της κουρδικής πλειοψηφίας στη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, καθώς η εκεχειρία μεταξύ του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και των κυβερνητικών δυνάμεων έπεσε το 2015.

Η επίσημη καταγγελία υποβλήθηκε στη Σουηδικη Διεθνή Εισαγγελια.

Εάν η υπηρεσία αυτή αποφασίσει να προχωρήσει την έρευνα, θα μπορούσαν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τον Ερντογάν και αρκετούς άλλους Τούρκους αξιωματούχους, όπως ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντερίμ.

Ο βουλευτής Carl Schlyter λέει ότι του αρέσει η ιδέα του να έχει ο Ερντογάν περιορισμένη ελευθερία κινήσεων στη χωρα του και ελπίζει ότι οι γειτονικές χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα:

“Εάν ο κ. Ερντογάν εμποδιστεί από το να κυκλοφορει στην Ευρώπη και να επηρεαζει τις ευρωπαϊκές χώρες με τον τρόπο που θέλει, τότε ελπίζω ότι αυτό θα επηρεάσει την πολιτική του”.

Μια τέτοια κίνηση εναντίον του προέδρου Ερντογάν έγινε δυνατή μόνο μετα από την ψηφιση ένος σουηδικου νόμου το 2014, ο οποίος επιτρέπει στη χώρα να διεξάγει και να κρίνει τις δικές της δικαστικές υποθέσεις που αφορούν γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανεξάρτητα από το πού διαπράχθηκαν τα εγκλήματα αυτά.

“Όποιος, για να καταστρέψει εν όλω ή εν μέρει μια εθνική ή εθνική ομάδα ανθρώπων” σκοτώνει ή προκαλεί σοβαρό πόνο ή τραυματισμό, είναι “ένοχος γενοκτονίας”, αναφέρει η νομοθεσία.

Το PKK, που αρχικά αναζητούσε μια ανεξάρτητη πατρίδα για τους 15 εκατομμύρια Κούρδους της Τουρκίας, ξεκίνησε την εξέγερσή του το 1984. Έκτοτε, περίπου 40.000 άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι, πέθαναν στη σύγκρουση.

ΠΗΓΗ

Σχόλια

Loading...