Στα χέρια του ΔΝΤ η επιστολή με υπογραφή Τσίπρα για το νέο μνημόνιο

0

Του Αργύρη Παπαστάθη

Στα χέρια του ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασε η Επιστολή Προθέσεων (Letter of Intent) της ελληνικής κυβέρνησης που θα αποτελέσει τη βάση του νέου μνημονίου με το Ταμείο (MEFP).

Η επιστολή είναι υπογεγραμμένη απ’ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου συνεδριάζει στις 27 Ιουλίου για την Ελλάδα και τόσο το μνημόνιο όσο και η έκθεση βιωσιμότητας χρέους αναμένεται να δημοσιοποιηθούν. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με την άποψη κάποιων μέσα στην κυβέρνηση ότι η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα πρέπει να γίνει άμεσα, πριν τις 27 του μηνός.

Τράνσιτ η δόση, πάνε αμέσως πίσω

Στο μεταξύ το μεσημέρι αναμένεται η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η οποία θα κατατεθεί στον Ειδικό Λογαριαμό του Δημοσίου στην Τράπεζας την Ελλάδας.

Παραλλήλως στο Eurogroup των Βρυξελλών που συνεδριάζει το απόγευμα η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν θα είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας.

Η σημερινή εκταμίευση ουσιαστικά πρόκειται για μια… στάση ολίγων ημερών στην Αθήνα καθώς μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων μόλις 800 εκατομμύρια από τα 7,7 δισ. θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Ως τις 20 Ιουλίου 6,9 δισ. θα έχουν δοθεί για πληρωμές του δημοσίου χρέους.

Τα 800 εκατ. ευρώ θα μείνουν στα χέρια της κυβέρνησης για να καλύψει ένα μέρος από το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα που ξεπερνούν τα 6,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν -όπου συμπεριλαμβάνονται και οι συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί.

Στην αναμονή οι συνταξιούχοι

Σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα της Κομισιόν (Compliance Report) η κυβέρνηση πήρε πέρυσι 3,5 δις για να πληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου (1,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 και άλλα 1,7 δισ. τον Οκτώβριο) αλλά τον Απρίλιο του 2017, δηλαδή δέκα μήνες μετά, είχε δώσει μόλις 74 εκατομμύρια ευρώ (!) στους συνταξιούχους που περίμεναν στις ουρές για να μάθουν πότε θα εκδοθεί η σύνταξή τους.

Που θα πάει η δόση 

Τα 6,9 δισ. ευρώ της δόσης θα «εξαφανιστούν» ως τις 20 του μηνός, καθώς πρέπει να διατεθούν για την αποπληρωμή λήξεων του χρέους. Μεταξύ άλλων υποχρεώσεων το Δημόσιο πρέπει να καταβάλλει 2,1 δισ. ευρώ στους ιδιώτες επενδυτές στις 17 Ιουλίου, 290 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 18 του μηνός και 3,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Την τελευταία στιγμή

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ήδη από τον Οκτώβριο του 2016, η εκταμίευση γίνεται τελικά με τη ψυχή στο στόμα για το υπουργείο Οικονομικών μετά από το τελευταίο… καψώνι που επεφύλαξαν οι Ευρωπαίοι στην κυβέρνηση, δείγμα κι αυτό του πολύ χαμηλού επιπέδου εμπιστοσύνης.

Έτσι, ανάμεσα στα «φασούλια» που προέκυψαν την τελευταία στιγμή ήταν η πληρωμή των δικαστικών εξόδων για την περιπέτεια του πολλάκις αθωωθέντα πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου. Επίσης, το Eurogroup αξίωσε την παύση της δίωξης εναντίον τριών πρώην στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβενία, για το συμβουλευτικό τους ρόλο σε παλαιότερη ιδιωτικοποίηση.

Το άλλο σημάδι δυσπιστίας είναι η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου να μην εκταμιευθεί τον Ιούλιο ολόκληρο το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε σε πολιτικό επίπεδο. Μετά τα 7,7 δισ. ευρώ που θα έλθουν την Δευτέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει την τρόικα τον Σεπτέμβριο ότι τα 800 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα και τις συντάξεις δεν σκάλωσαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ότι ξόδεψε και ίδιους πόρους ύψους 400 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό, ώστε επιτέλους στο τέλος Σεπτεμβρίου να έλθουν και τα τελευταία 800 εκατ. ευρώ που θα κλείσουν και τυπικά την δεύτερη αξιολόγηση και να μπορεί από τις αρχές Οκτωβρίου να αρχίσει η τρίτη.

Σχόλια

Loading...