«Δεν υπάρχει πρόταση σήμερα για μείωση του ελληνικού χρέους και είσοδο της Ελλάδας στο QE» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος

0

«Δεν υπάρχει για την ώρα πρόταση από αυτή που παρουσιάστηκε στο Eurogroup»  για να εισέλθει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δήλωσε την Πέμπτη Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις δυσκολίες που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. 

Ο ίδιος επισήμανε ότι η τεχνική αξιολόγηση έχει ουσιαστικά κλείσει και ότι είναι ελάχιστα αυτά που έμειναν και θα τελειώσουν ως τις 15 του μηνός.

Για το ρόλο του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι αναμένεται η συμμετοχή του στο πρόγραμμα αλλά χωρίς δάνειο με βάση το μοντέλο του stand-by-arrangement. Aυτό σημαίνει ότι δεν θα εκταμιεύονται χρήματα αν το χρέος δεν κριθεί ότι είναι βιώσιμο.

Ο αξιωματούχος εμφανίστηκε απαισιόδοξος (έως κάθετος) για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εκτίμησε ότι δεδομένων των συνθηκών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα μπορούσε ξεκλείδωνε το QE.

«Τεχνικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό το ΔΝΤ να λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος και η ΕΚΤ να λέει ότι είναι» σχολίασε προσθέτοντας ότι «αυτό δεν θα έδινε μήνυμα στις αγορές»…

Ο ίδιος χαρακτήρισε «εντυπωσιακές» τις μεταρρυθμίσεις που έχει νομοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά διευκρίνισε ότι η δόση που θα δοθεί αναμένεται να είναι στην περιοχή των 7 δισ. ευρώ και ότι το ποσό για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (arrears) «μπορεί να σπάσει και στα δύο. Έχει ξαναγίνει» είπε.

Για την ανάπτυξη το 1,8% του ΑΕΠ της αναθεωρημένης προς τα κάτω πρόβλεψης από το αρχικό 2,7% που προέβλεπε η Κομισιόν για το 2017 φαίνεται πως κι αυτό είναι πια αβέβαιο. Ωστόσο, «ακόμη και χωρίς χρέος, αν κλείσει η αξιολόγηση το κλίμα θα βελτιωθεί» τόνισε ο αξιωματούχος προσθέτοντας μια νότα αισιοδοξίας.

Τώρα απομένει να δούμε πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση. Είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει πολιτική λύση, με τον Α.Τσίπρα να αναλαμβάνει το βάρος της διαπραγμάτευσης στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά πόσο έτοιμοι είναι να δώσουν και τα τρία κρίσιμα πλεονεκτήματα (δήλωση “κουρέματος” του χρέους. αποβολή του ΔΝΤ αν αρνηθεί να βάλει λεφτά και είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) στην Ελλάδα οι δανειστές και ειδικότερα η Γερμανία; Ειδικά τρεις μήνες πριν από τις εκλογές…

Σχόλια

Loading...