Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ των στενών συμμάχων Βρετανίας – ΗΠΑ: Οργή Λονδίνου λόγω Ν.Τραμπ

0

Διπλωματικό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο πολύ στενών συμμάχων Βρετανίας και ΗΠΑ λόγω των διαρροών πληροφοριών εκ μέρους του Ντόναλτ Τραμπ.

Υπενθυμίζουμε ότι Βρετανία και ΗΠΑ ανήκουν στην απόρρητη συμμαχία «5 μάτια» και έχουν υπογράψει αμέτρητες ειδικές απόρρητες συμφωνίες.

Όμως, το γεγονός ότι ο Ν.Τραμπ «κάρφωσε» αρχικά σε Ρώσους το δίκτυο των Ισραηλινών κατασκόπων και φανέρωσε ενώπιον του Σ.Λαβρόφ και του Ρώσου πρέσβη απόρρητα μυστικά των συμμάχων,κλόνισε την εμπιστοσύνη.

Το δεύτερο πλήγμα ήρθε πριν λίγες ώρες με τον Ν.Τραμπ να «καρφώνει» πάλι στον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ρ.Ντουτέρτε την ανάπτυξη δύο σύγχρονων πυρηνικών υποβρυχίων ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου.

Το τρίτο πλήγμα ήρθε λόγω διαρροών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την τρομοκρατική επίθεση στο Μαντσεστερ.

Πιο συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο διέκοψε την κοινοποίηση στοιχείων της έρευνας για την επίθεση στο Μάντσετσερ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταδίδει το BBC χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένη πηγή.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της βρετανικής αστυνομίας επέκρινε την «διασπορά άνευ εξουσιοδότησης» πληροφοριών, κυρίως προς τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Μάντσεστερ τονίζοντας ότι πλήττει την ίδια την έρευνα.

«Εκτιμούμε βαθιά τις στενές σχέσεις που διατηρούμε με τους εταίρους μας των υπηρεσιών Πληροφοριών και ασφαλείας σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους οποίους μοιραζόμαστε ευαίσθητες πληροφορίες, όμως όταν αυτή η εμπιστοσύνη διαρρηγνύεται, αυτό υπονομεύει τις σχέσεις αυτές και πλήττει τις έρευνές μας», δήλωσε εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας.

Νωρίτερα σήμερα ο Guardian έγραφε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προτίθεται να θέσει το ζήτημα των διαρροών στοιχείων που προήλθαν από Αμερικανούς αξιωματούχους για την επίθεση στο Μάντσεστερ.

Βρετανική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Sky News ότι η κυβέρνηση είναι «έξαλλη» με τις διαρροές.

Σχόλια

Loading...