Ο Ν.Τραμπ φέρνει όπλα-«δώρα» αξίας 300 δισ.δολαρίων στο Ριάντ και μέτρα κατά του Ιράν για να μην περάσει στην ρωσική επιρροή

0

«ΤΡΕΧΕΙ» ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ

Οι ΗΠΑ σήκωσαν το «γάντι» μετά την διάρρηξη των σαουδαραβογερμανικών σχέσεων και την διείσδυση των Ρώσων στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ριάντ και ο ίδιος ο Ν.Τραμπ θα προωθήσει την ολοκλήρωση συμφωνίας για πώληση οπλικών συστημάτων συνολικής αξίας περίπου 100 δισ. δολάρια με προοπτική να φτάσει σε βάθος δεκαετίας τα 300 δισ. δολάρια!

Μαζί με το πακέτο αυτό θα προσφέρει και μέτρα και δεσμεύσεις προς αντιμετώπιση του σιιτικού Ιράν

Μία μείζονα γεωπολιτική μεταβολή με ελληνικό ενδιαφέρον συντελείται στις σχέσεις Σ.Αραβίας και Γερμανίας καθώς οι Σαουδάραβες αποφάσισαν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με το Βερολίνο και να σταματήσουν αγορές όπλων από αυτούς , αντικαθιστώντας το γερμανικό οπλισμό με ρωσικά όπλα.

Η Μόσχα έγινε ήδη αποδέκτης του αιτήματος για αυτό και ενημερώθηκε ήδη ότι οι Σαουδάραβες ζητάνε μια υποβαθμισμένη έκδοση του Armata T-14 (το νέο ρωσικό υπεράρμα μάχης που θα αλλάξει για πάντα τον τομέα αυτόν) μια υποέκδοση του ινδικού Τ-50 (πρόκειται για εξαγωγική και επίσης υποβαθμισμένη έκδοση του ρωσικού Τ-50) αλλά και αντιαεροπορικά όπλα όπως εκδόσεις των S-300, των Pantsir-S1 ή των ΤΟR-M2 (SHORADS και τα δύο)

Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα έγκειται στο γεγονός ότι οι Σαουδάραβες ζήτησαν από την Αθήνα εκπαίδευση στους S-300 και στους ΤΟR-M2. Αυτό το ζητήσανε διότι δεν θέλουν να εξαρτώνται ολοκληρωτικά από τους Ρώσους.

Οι Ρώσοι προσφέρουν μια κατώτερη έκδοση του Τ-50 αλλά και το Su-35 το οποίοι είναι και αυτό υπερμαχητικό με επιδόσεις πολύ κοντά στην πέμπτη γεννεά αλλά δεν είναι stealth

Οι Σαουδάραβες ήδη διαθέτουν τα εξαιρετικά Eurofighter και τα F-15 SA αλλά δεν είναι stealth και οι Αμερικανοί δεν δίνουν το F-35

Να σημειώσουμε ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Σ.Αραβίας δεν ήταν καλές στο πρόσφατο παρελθόν λόγω Συρίας αλλά τον τελευταίο χρόνο έχουν βελτιωθεί αιθητά ενώ το Ριάντ είναι και πρόθυμο να χρηματοδοτήσειτην αγορά των Su-35 για τα ΗΑΕ.

Τα ΗΑΕ θέλουν να το εντάξουν στον ήδη πολύ ισχυρό αεροπορικό τους στόλο που αποτελείται από τα F-16E/F Block 60 Fighting Falcons. Είναι σημαντικό κάποιος να δει ολόκληρη την εικόνα. Δύο ακόμα παραδοσιακοί σύμμαχοι των Αμερικανών μετά και την Αίγυπτο αποφασίζουν με σταθερά βήματα να στραφούν προς την Ρωσία.

Το Ριάντ ζήτησε επίσης την προμήθεια του νέου μεταφορικού ελικοπτέρου Mil Mi 117 αλλά σε «δυτικοποιημένη» έκδοση.

Ο λόγος που το Ριάντ επέλεξε να στραφεί προς την ρωσική αγορά είναι απλός: Πάνω απ’ολα το εθνικό συμφέρον και καμία υποταγή σε εξωτερικούς παράγοντες. Το Ριάντ βαρέθηκε να περιμένει την έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο προμήθειας οπλικών συστημάτων με αφορμή την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποφάσισε να σταματήσει τις όποιες συνεργασίες.

Τώρα οι ΗΠΑ σπεύδουν να προλάβουν μήπως και ακυρώσουν τις συμφωνίες του Ριάντ με την Μόσχα αν και θεωρείται βέβαιο ότι ο οίκος των Σαούντ έχοντας πλέον αποκτήσει διπλωματική εμπειρία θα αξιοποιήσει και τις δύο υπερδυνάμεις για τον εξοπλισμό της χώρας.

Άλλωστε οι Αμερικανοί παρά το πακέτο μαμούθ που θα προσφέρουν ΔΕΝ θα δώσουν κανένα αεροσκάφος stealth στο Ριάντ

Μία εβδομάδα πριν το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στο Ριάντ το Reuters επικαλείται αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τον οποίο «το συνολικό πακέτο μπορεί να ξεπεράσει τα 300 δισ. δολ. σε μία δεκαετία, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα της Σ. Αραβίας.

Είμαστε στο τελικό στάδιο μίας σειράς συμφωνιών»

Οι ΗΠΑ προωθούν συμβάσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία όπου κάποιες είναι νέες και άλλες παλιότερες ενώ μέχρι σήμερα αποτελούν τον μεγαλύτερο προμηθευτής όπλων της χώρας, η οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον τα μαχητικά F-15.

Το πακέτο περιλαμβάνει πολεμικά πλοία, πυραυλικά και αντιαεροπορικά συστήματα

Η πηγή αναφέρει ότι «είναι θετικό και για την αμερικάνικη οικονομία, αλλά και κατάλληλο για τις προκλήσεις της περιοχής».

Στο πρόγραμμά του ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κανονίσει να συναντήσει στο Ριάντ Σαουδάραβες κυβερνητικούς, τους ηγέτες των έξι χωρών – μελών του Συμβουλίου του Κόλπου, και θα παραστεί σε ένα γεύμα με 56 Άραβες και μουσουλμάνους ηγέτες στο οποίο θα συζητηθούν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η καταστολή της παράνομης χρηματοδότησης ιδιαίτερα του ISIS (που όλοι γνωρίζουν ότι Σ.Αραβία και Κατάρ έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό, αλλά και στην επάνδρωσή του)

Ο Τραμπ θα αναφερθεί εκτενώς στο ISIS όπως και στο πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα του Ιράν

Ένας από τους λόγους που το Ριάντ παίζει το ρωσικό «χαρτί» είναι για να υποχρεώσει την Ουάσιγκτον να αναλάβει δράση κατά του σιιτικού Ιράν. Ο Ν.Τραμπ έχει εκφράσει από την αρχή την αντιπάθειπά του για τους Ιρανούς.

Πολύ έξυπνα λοιπόν το Ριάντ «σέρνει» τις ΗΠΑ από την «μύτη» και τις αναγκάζουν να της δώσουν γη και ύδωρ.

ΠΗΓΗ

Σχόλια

Loading...